Bosna i Hercegovina - Španija 88:72 (51580)Zdravo ekipa
Još jedna sjajna partija naših momaka i nova pobjeda na Eurobasketu. Ovaj put smo došli do pobjede protiv reprezentacije Španije.
Ja sam odigrao unutrašnji napad dok se Španac odlučio za vanjski. Španac je odigrao 2-3 zonu što mu je pomoglo da izgubi sa manjom razlikom, a pomoglo mu je i što je igrao sa većim trudom.
Pa da krenemo sa analizom utakmice.
Početak utakmice je bio sa obje strane isti. Igralo se koš za koš, a mi smo imali dobru prednost u skoku što je bilo za očekivati jer sam počeo utakmicu sa tri unutrašnja igrača. Ovdje je Stekić pokazao da će igrati dobru utakmicu. Na kraju ove četvrtine prednost je bila 4 poena razlike u našu korist.
Druga četvrtina počinje povredom startnog beka kod Španaca. U tom trenutku je on bio najbolji na terenu. Nakon dva minuta igre u ovoj četvrtini naša razlika iznosi 8 poena, a to je bio znak za Španca da traži timeout.
Poslije smo održavali ovu prednost pa smo pred kraj imali +11, ali faul u posljednjoj sekundi je dao Špancima šansu da smanje na 9 razlike i oni su to uradili. Oni su u prvom poluvremenu šutirali za 3 poena 7/14. Kod nas su najbolji bili Suljagić i Stekić sa po 10 postignutih poena. Baš je puno poena bilo u ovoj četvrtini.
Novi period igre nam je donio lošu igru sa obje strane. Za razliku od druge četvrtine ova četvrtina nam je donijela lošu igru u napadu ili bi rekli odličnu igru u odbrani. Bilo je samo 27 poena sa obje strane. U ovoj četvrtini se desila povreda još jednog njihovog igrača, ali je bila u pitanju rezerva.
Posljednji dio meča nam je donio našu ozbiljniju igru gdje smo otišli na 20 razlike pa je protivnik uspio da spusti tu prednost. Konačna prednost u našu korist je iznosila 16 poena razlike.
Što se tiče ovog meča ovaj put moram spomenuti tri naša najbolja igrača u ovom meču. U pitanju su Suljagić, Odavića i Stekić. Prvi je imao učinak 18 poena, 3 asistencije i 4 skoka. Stekić je ubacio 17 poena, a tome je dodao 9 asistencija i 4 skoka. Odavić je dao doprinos od 18 poena, 2 asistencije i 10 skokova.
Sa ovom pobjedom smo napravili veliki korak naprijed ka plasmanu u polufinale. Sam plasman u polufinale nam donosi bronzanu medalju. Što se tiče ostalih rezultata u našoj grupi oni glase ovako:
Njemačka - Turska 76:67
Poljska - Mađarska 114:71
Druga grupa Eurobasketa:
Francuska - Grčka 94:71
Rusija - Italija 74:85
Slovenija - Izrael 54:75
Grupa G:
Bosna i Hercegovina 3-0 +89
Njemačka 3-0 +34
Turska 2-1 +23
Poljska 1-2 +22
Španija 0-3 -54
Mađarska 0-3 -114
Grupa H:
Izrael 3-0 +73
Francuska 2-1 +22
Italija 2-1 +4
Slovenija 1-2 -6
Rusija 1-2 -9
Grčka 0-3 -83
Naredno kolo nas očekuje veliki derbi protiv reprezentacije Njemačke. Po svemu će to biti utakmica za prvo mjesto u grupi. Nadam se da ćemo imati dobru formu pa da možemo doći do pobjede.
Moram da pohvalim sve koji prate u21 reprezentaciju, a pogotovo ticu koji prati naše selekcije. Pokazao se kao pravi navijač i svaka mu čast na tome. Još ostaje da od naredne sezone krene trenirati nekog našeg igrača i onda će to sve biti kompletno.