Dużo wątków i mam w głowie elaborat, ale będę się streszczał 😅
Patrząc na sytuację życiowo, na II dałbym Inside box and one tylko mając wybitnego obrońcę podkoszowego. Spojrzałem na mapę rzutów i jest zaskakująco równomierna, ale wypadałoby się skupić na rzutach najlepszego strzelca, bo to jego premiowała taktyka ofensywna. Nadal twierdzę, że 2-3 była stosunkowo dobrą odpowiedzią na sytuację. Mniszek na entuzjazm raczej też nie narzekał a przewaga parkietu, to chyba solidny dopalacz (z moich obserwacji, poprawcie mnie). Patrząc na oceny zespołowe Mniszka w wielu meczach, pokusiłbym się o stwierdzenie, że ma bardzo dobrze zbilansowany zespół.
Co do silnika…
Moim zdaniem element losowy musi byc. Odnosząc się do obserwacji Tomka, nie możemy patrzeć na suchy wynik a przebieg meczu.
Wyobraźcie sobie sytuację, minuta do końca, mamy -2 dla zespołu A. Zawodnik zespołu B pudłuje trójkę, faulują, 2 wolne i sytuacja się powtarza, mecz kończy się -10.
I wracając do sytuacji początkowej trójka wpada, teraz to zespół A musi gonić i faulując doprowadza do wygranej zespołu B 10 oczkami.
Wynik końcowy wydaje się odległy, ale tak naprawdę mecz był bardzo bliski. Sam parokrotnie byłem świadkiem i jednej o drugiej sytuacji, a gram nieszczególnie długo, ale często obserwuję mecze starając się zrozumieć jak to działa.
Pytanie czy sam przebieg meczu ma znaczenie? Czy silnik losuje wynik i ubiera go w oprawę play by play?
Ciekawe co nam szykują na totalnej przebudowie BB. Oby nie zrobiło się z tego pay to win…
Edit.
Teraz spojrzałem na różnice w formie obu drużyn 😅 faktycznie kosmiczna różnica i w niej najbardziej dopatrywałbym się jakiejś „niesprawiedliwości”. U moich mam wrażenie, że w porządnej zapominają jak się rzuca.
Najfajniej byłoby jakbyście zagrali ze 2 mecze na tych samych ustawieniach i zobaczyli, co się stanie, ale raczej nikt nie chce się odkryć przed przeciwnikiem:p
Last edited by kuba8k at 3/18/2025 4:17:15 PM