BuzzerBeater Forums

BB Poland > [U21] Sezon 37 - aka oszukać przeznaczenie, przynieść Polsce pocieszenie

[U21] Sezon 37 - aka oszukać przeznaczenie, przynieść Polsce pocieszenie

Set priority
Show messages by
From: Siwy

To: Siwy
This Post:
22
284067.12 in reply to 284067.11
Date: 1/8/2017 8:21:11 AM
Overall Posts Rated:
15061506
POLSKA - PARAGWAJ

Nonsensopedia

Paragwaj to takie zad*pie, że nawet Nonsensopedyści nie wiedzą, z czego tu się śmiać. 7 prób napisania artykułu - 7 artykułów usuniętych. To mówi samo za siebie. W przeciwieństwie do innego państwa na "gwaj" Paragwaj nie ma nazwy, z której Jankesi mogliby się śmiać (https://www.youtube.com/watch?v=NNIYob8nC7o). Ciężko się też śmiać z paragwajskiego futbolu, gdy najbardziej znanym paragwajskim strzelcem jest bramkarz (Chilavert). BRAMKARZ! Praktycznie cała historia paragwajskiej polityki sprowadza się do doskonale znanego w Ameryce Łacińskiej schematu:
- jest sobie jedna rządząca junta
- druga junta robi zamach stanu
- druga junta osadza swojego pułkownika/generała na stanowisku prezydenta
- viva la democracia!
W Paragwaju nie ma też upraw kokainy, co też utrudnia tworzenie stereotypów na temat Paragwajczyków. Kolumbijczycy mają kokainę, Kubańczycy (zakladając, że udało im się już uciec do Miami) mają kokainę, nawet Boliwijczycy żrą liście koki, a Paragwajczycy? Paragwajczykom została tylko yerba mate, o której w naszym kraju słyszeli co najwyżej Cejrowski i połowa środowiska hipsterów.
Chyba jedyną śmieszną cechą w Paragwaju pozostaje to, że Paragwaj jest biedny. Można by rzec, że jest Łotwą lub Mołdawią Ameryki Południowej. Jedyną róźnicą jest to, że Łotwa i Mołdawia przynajmniej mają dostęp do morza.
A teraz puenta. Mimo to Paragwaj i tak był więcej razy na koszykarskich MŚ niż Polska. Zagrali na nich aż dwukrotnie! Pocieszający jest jednak fakt, że drugi występ Paragwaju na mundialu zbiegł się z jedynym występem Polaków na tymże.
I z prawdopodobnie jedynym meczem obu tych drużyn. I 41-punktową porażką Paragwajczyków z naszą kadrą.

Przechodząc już do poważniejszej części zapowiedzi - jutro Polska U21 jest w stanie poprawić ten rezultat. Nie posiadają zbyt wielkiej siły pod koszem, a ich największy orzeł (SF z potencjałem gwiazda) właśnie jest na TL-u i wygląda mniej więcej tak:
10 7 12 10 10 6 6 8 8 1
Patrząc na BB-staty, to trochę słabszy Meksyk, przy czym chyba nawet z mniejszym OD. Liczę więc na powtórkę dobrego rezultatu - wtedy na półmetku Pucharu Pocieszenia możemy zajmować nawet miejsce na podium, co jest wynikiem na miarę naszych możliwości.

Muszę jednak jeszcze opisać wydarzenia w naszej kadrze - doszło bowiem do pewnej sytuacji, którą trzeba będzie wytłumaczyć. Dzięki czujnemu oku Brada Stevenza udało się bowiem odkryć, że bazy pominęły pewnego całkiem dobrego obwodowego - Oskara Skalca (tak, ma GS 6, ale to efekt transferu). Jak mogło dojść do takiej sytuacji? Słowami-kluczami są tutaj "NT Scout" i "Utopia". Rozbijając sytuację na punkty:
- bazę 21-latków (wtedy jeszcze 20-latków) trzeba było tworzyć od zera, ponieważ Moris olewał sprawę w poprzedniej kadencji
- trzeba było przeszukać zawodników w klubach z całego świata, ponieważ po 2 sezonach większość graczy ma za sobą już jakieś ruchy transferowe
- NT Scout 2, obsługujący Utopię, lubi się w tego typu wyszukiwaniach zacinać (może tylko na moim komputerze to się zdarza, ale zawsze mi się zacina w sytuacjach, gdy odpalam szukanie w większości państw)
- wyszukiwanie odbyło się więc tylko na NT Scoucie 1, bez obsługi Utopii (ten z reguły daje sobie radę z przelotem na cały świat)
- Skalec grał już wtedy w Utopii
- najprawdopodobniej zapomniałem uzupełnić bazy o wyszukiwanie 19-21-latków w Utopii
Jak widać, doszło tutaj do sytuacji, o której nie pomyślałem - przepraszam i jeszcze raz dziękuję Bradowi Stevenzowi za zauważenie tego gracza, oby forma mu dopisywała, bo wtedy na pewno będzie grać!

Poza tym, powolutku przywracam do kadry jednego z głównych podkoszowych, Bielewicza. Pierwszą część sezonu stracił on przez długą kontuzję, w związku z tym nie ma on jeszcze odpowiedniej formy, ale tutaj też wierzę, że jeszcze uda się do niej dojść. Pod pewnym względami Bielewicz jest najlepszym graczem naszej U21, więc cieszę się, że wraca do stanu używalności.

Last edited by Siwy at 1/8/2017 8:21:39 AM

Leniwy, stary, wyliniały kocur. Czasem jeszcze zerknie na polskie tłumaczenia.
This Post:
00
284067.13 in reply to 284067.12
Date: 1/8/2017 12:49:21 PM
Boston_Celtics_
II.1
Overall Posts Rated:
11
Do usług ;)

From: spenser

This Post:
00
284067.14 in reply to 284067.12
Date: 1/9/2017 10:42:05 AM
Overall Posts Rated:
33
Lepszy od Sucheckiego? :)

This Post:
00
284067.15 in reply to 284067.14
Date: 1/9/2017 12:07:58 PM
Overall Posts Rated:
15061506
Tylko jeśli chodzi o rzucanie. Na pozostałych polach Suchecki jest nieco lepszy.

This Post:
33
284067.16 in reply to 284067.15
Date: 1/9/2017 4:07:19 PM
Overall Posts Rated:
15061506
POLSKA 124, Paragwaj 52

"Dziennikarze ich nienawidzą! Zobacz, jak 1 prostym sposobem Polska U21 pozbawiła ich słów na opisanie różnicy klas między nią a paragwajską młodzieżówką!" - patrząc na wynik, aż ciężko nie pomyśleć o takim nagłówku. Ostatni raz tak wysoko wygraliśmy 3 sezony temu z Azerbejdżanem - przy czym Paragwaj to mimo wszystko trochę lepsza drużyna od tej z Kaukazu.
Trzeba więc docenić wynik. Duet Domagalski-Włóczewski zrobił na SG spustoszenie. Łączny dorobek tej dwójki to 20/29 z FG i 5/8 z 3FG. Pół żartem, pół serio wypada ochrzanić Nikodema za zespucie tej drugiej statystyki (zepsuł 4/5 Patryka - a to wstyd!). Zaskakująco dobrze w ataku Banasiak (6/11 FG, 4/6 3FG, 3/4 FT) - jak widać, w r'n'g odpowiedni wybór C ma znaczenie! Jak widać, na PF raczej trzeba było wybrać Bielewicza, aniżeli Kmieciaka (ten drugi w ataku, delikatnie mówiąc, nie zaszalał) - tutaj jednak mam problem z ocenieniem, kto z tej dwójki bardziej odpuścił PF-owi Paragwaju (7/15 FG, 2/2 3FG - szału nie ma). SF też trochę przegrany, ale powiedzmy, że nasi nie bili się z aż tak słabym graczem.

Najważniejsze jest to, że najprawdopodobniej po tej kolejce wskoczymy na 3. miejsce w tabeli Pucharu - i chyba zmniejszymy stratę do lidera. Następny mecz zapowiada się na kolejne starcie gołej skóry z batem. Tym razem w roli gołej skóry - Tajlandia. Fakt, że raz wygrali z Panamą, raczej niewiele tu zmienia.

From: Carth

This Post:
00
284067.17 in reply to 284067.16
Date: 1/10/2017 1:23:37 AM
Overall Posts Rated:
66
Nikodem za karę zostaje dziś po meczu i rzuca trójki. Nie wyjdzie póki nie trafi 20 pod rząd ;)

This Post:
00
284067.18 in reply to 284067.17
Date: 1/15/2017 5:58:28 PM
Overall Posts Rated:
15061506
Potwierdzam, Domagalski mówił, że już go męczy pytaniami o rady

POLSKA - TAJLANDIA

Fragmentu z Nonsensopedii znowu nie mogę zacytować - znów brak artykułu. Pół żartem pół serio wrzucę więc tylko zdjęcie króla Tajlandii:

(wyjaśniam żart - rama to tradycyjny tytuł królów Tajlandii).

Niestety, będzie to kolejny mecz w stylu "nawrzucajmy im i wygrajmy jak najwyżej" - cóż mogę na to poradzić. Mogę jednak przy okazji poinformować o pewnej ciekawostce - otóż wspomniany już wcześniej Domagalski w poprzedniej kolejce został pierwszym od blisko 30 sezonów zawodnikiem, który przekroczył 300 punktów w reprezentacji (jednocześnie zrzucając Wyrazika z 3 miejsca w tej klasyfikacji). Biorąc pod uwagę łatwy terminarz i fakt, że Patryk potrzebował tylko 13 spotkań do uzyskania takiego rezultatu, śmiem twierdzić, że 426 pkt Radka Rybarczuka jest do przebicia. Wystarczy tylko dużo rzucać w następnych spotkaniach - a taki jest plan

From: Kowal

This Post:
00
284067.19 in reply to 284067.18
Date: 1/16/2017 4:06:33 AM
Penetrator City
IV.29
Overall Posts Rated:
309309
No i gitara ;) zwłaszcza, że jest w sprawnej formie.

This Post:
00
284067.20 in reply to 284067.19
Date: 1/17/2017 4:25:28 PM
Overall Posts Rated:
15061506
POLSKA 126, Tajlandia 57

Kolejny pogrom przeprowadzony run'n'gunem - niczym kopiuj-wklej z Paragwajem. Aż chyba zrobię eksperyment z dalszą częścią opisu. Powinniście załapać, o co mi chodzi ;)

"Dziennikarze ich nienawidzą! Zobacz, jak 1 prostym sposobem Polska U21 pozbawiła ich słów na opisanie różnicy klas między nią a tajską młodzieżówką!" - patrząc na wynik, aż ciężko nie pomyśleć o takim nagłówku. Przy czym Tajlandia to mimo wszystko trochę lepsza drużyna od tej z Paragwaju.
Trzeba więc docenić wynik. Duet Domagalski-Włóczewski zrobił na obwodzie spustoszenie. Łączny dorobek tej dwójki to 21/38 z FG. Pół żartem, pół serio wypada ochrzanić Patryka za zespucie statystyki trójek (zepsuł 15/33 całego zespołu - a to wstyd!). Dobrze w ataku Banasiak (6/11 FG) - jak widać, odpowiedni wybór C ma znaczenie! Jak widać, na PF raczej trzeba było wybrać Bielewicza, aniżeli Kmieciaka (ten drugi w ataku, delikatnie mówiąc, nie zaszalał).
Najważniejsze jest to, że najprawdopodobniej po tej kolejce wskoczymy na 4. miejsce w tabeli Pucharu.

Poza tym w reprezentacji w meczu o stawkę debiuty Skalca i Szwedy. Pierwszy zdecydowanie na plus, poza faulami ciężko się do czegoś przyczepić. Suchecki trochę słabo, zarówno w ataku, jak i w defie. Przy PF-ie chyba zapomniałem wyciągnąć wniosków - jak widać, do taktyki wprowadziłem tylko szybkie poprawki, więc znowu grał Kmieciak i znowu cienko w ataku. Tym razem jednak w obronie dał radę - a chyba właśnie o to mi chodzi z jego charaktertystyką - ma bronić przeciwko niedrewniakom i nie przeszkadzać.

Hong Kong może wydawać się groźniejszy niż dotychczasowi rywale, ale wydaje mi się, że nie ma tu się czego bać. Przeciwnik pokroju Holandii, może trochę łatwiejszy. Trzeba będzie pomyśleć, żeby zagrać z nim dobrze, ale mam większe zmartwienia niż Hong Kong.

This Post:
00
284067.21 in reply to 284067.20
Date: 1/23/2017 5:23:26 PM
Overall Posts Rated:
15061506
Hong Kong 74, POLSKA 88

Zanim zaczniemy - wybaczcie, że zapomniałem o zapowiedzi przedmeczowej, zwlaszcza przed tak ważnym meczem. Łatwo nie było - dostaliśmy CT, no i graliśmy na wyjeżdzie, ale udało się wygrać i chyba mogę być całkiem zadowolony z całokształtu naszej gry. Plan był taki - nie grać pod raz kolejny run'n'gun, a może też wykorzystać słabszą OD Hong Kongu, jak i Domagalskiego (bo taki gość jest tylko jeden) - co doprowadziło do Patienta na SG. Efekt wydaje się być zadowolający - może i tylko 45% z gry, ale aż 50% z trojek - no i nie zapominajmy, że wielu chciałoby mieć zagwarantowane 45% z prawie połowy rzutów - taki wynik ciągnie całą drużynę. Gorzej z resztą - żaden z naszych graczy nie pokonał bariery 50%. Cieszy to, że zdobyliśmy dużo rzutów wolnych; martwi, że rzucaliśmy je słabo.

W obronie chyba po raz ostatni obiecuję sobie, że zmieniam Kmieciaka na bardziej napakowanego zawodnika - znowu zawiódł trochę, 9/17 u matchupa to co najwyżej średni wynik. Martwi też trochę Garboliński (puścił 10/22), ale akurat w tym przypadku można jeszcze liczyć na postęp. Reszta dobrze - na PG dość szczelnie, na SG szczelniutko, na C nawet OK.

Teraz dwa łatwe mecze na nabicie punkt - Egipt i Panama. Mam nadzieję, że ekipy z kompletem zwycięstw jeszcze się przerzedzą - w poprzednich sezonach na koniec pozostawało 5-6 niepokonanych, a małe punkty w granicach 350-375 zapewniały wygranie rundy zasadniczej. Póki co jednak po 6 grach pozostaje jeszcze 13 drużyn (14, jeśli Serbia wytrzyma), więc mam wrażenie, że w tym sezonie może być naprawdę, naprawdę ciężko o miejsca 1-3 po rundzie zasadniczej. Wynik rzędu +350 do +375 jest możliwy, ale gdy widzę, że Czesi już mają +390 (lekko licząc, 130 przewagi nad nami) i 2 gry w zapasie, ciężko mi wierzyć w odrobienie takich strat. Do Bośni tracimy 40, na tyle samo znów odjadą nam Włosi, Serbię dogonimy (nawet jeśli nie wpadnie dziś z Wenezuelą - jeszcze mają Brazylię z 3-1, a Singapur zdaje się być mocno defensywny), dobrze, że miejsca 6-8 (Belgia, Niemcy, Grecja) się męczyły - utrzymamy z 40-50 oczek przewagi i będzie im już ciężko odrobić. Innymi słowy - jak dobrze pójdzie, będziemy drudzy i zgarniemy HCA do półfinału. Jeśli pójdzie źle, pewnie skończymy na czwartym.

Last edited by Siwy at 1/23/2017 5:24:27 PM

From: Kowal

This Post:
00
284067.22 in reply to 284067.21
Date: 1/25/2017 3:26:35 PM
Penetrator City
IV.29
Overall Posts Rated:
309309
Wystaw Domagalskiego bez zminnika ;) se postrzela :)

Advertisement