BIAŁORUŚ 39, POLSKA 76
Po ciężkich bojach (między innymi z serwerami) udało się odnieść... naprawdę ładne zwycięstwo

Na tym poziomie puszczenie zaledwie 39 oczek musi robić wrażenie. Nawet jeśli zmarnowaliśmy trochę entuzjazmu... jeśli jednak dzięki temu uda nam się uzyskać HCA w I rundzie, ent może się nawet zwrócić z nawiązką.
Tak, już zasugerowałem, że ten mecz wygraliśmy głównie defensywą, ale jej poziom w dzisiejszym (lub wczorajszym, jeśli wolicie) starciu był naprawdę imponujący. Białorusini ledwo przekroczyli 20% trafień z gry, przez całą III kwartę rzucili zaledwie 1 punkt, obie nasze obrony osiągnęły wartość dwucyfrową... Możliwe, że to wyższy ent. Możliwe, że to HCA. Możliwe, że to powrót Gerboldta, który jest naprawdę, naprawdę imponującym blokerem. Ważne, że z takim defem powalczylibyśmy na MŚ (BTW Tajwan średnio, 2-2, w ostatniej kolejce o życie z Australią, ale jeśli wygrają, powinni być w pierwszej 6-ce).
Jeśli chodzi o atak, oceny na poziomie Białorusinów, tylko flow lepszy. Obie ekipy BO, widać nasi sąsiedzi zza wschodniej granicy trochę się przestraszyli GDP rzuconego na Peru, i nie zagrali typowego LI. Moje BO oczywiście ma na celu zwiększenie różnorodności taktyk... nie chcę dostać GDP

Ale do omówienia pozostają poszczególni zawodnicy. Najwięcej punktów Kobyliński, 14. W zbiórkach 16 Gerboldta i 15 Myczki. Asysty średnio, tylko Andrzejak i Szlaski po 3. 3 przejęcia Smyczka i 3 bloki Teklińskiego są bardziej imponujące. W ocenach Gerboldt z 17,5 zdeklasował resztę zawodników.
Następny mecz z Egiptem będzie bardzo dobrą okazją do poprawienia różnicy punktów. Obecnie jesteśmy na 21 miejscu w tabeli, mamy 3 bilans punktów wsród ekip z 6-2. Estonii nie złapiemy, ale do 20-stej Belgii tracimy tylko 13 oczek. Co więcej, nadal musimy gonić bilansem reprezentacje z bilansem 5-1, musimy liczyć tam w takim razie na 4 wpadki, by wejść do 16-ki. Niestety, na razie tylko Irlandia (nasz ostatni rywal) i Węgry są pod tym względem w gorszej sytuacji, reszta obroni się przed wyprzedzeniem małymi punktami Dlatego +40, +50 ułatwiłoby nam życie. Dzięki temu pojawiłaby się realna szansa na kilka niezwykle ważnych awansów przed ostatnią kolejką.
Leniwy, stary, wyliniały kocur. Czasem jeszcze zerknie na polskie tłumaczenia.