Bosna i Hercegovina u21 - Poljska u21 74:56 (51577)Dobro veče ekipa
Kakav dan za našu čitavu zajednicu što se tiče utakmica reprezentacije. Dvije velike pobjede su ostvarile reprezentacije Bosne i Hercegovine. Na Svjetskom prvenstvu A reprezentacija je došla do pobjede protiv Grčke dok je u21 reprezentacija na Eurobasketu došla do pobjede protiv Poljske. Poljaci su pali u punoj dvorani Mirza Delibašić i naša reprezentacija je istakla kandidaturu za osvajanje zlatne medalje na ovom Eurobasketu.
Kao što sam rekao mlada reprezentacija je dočekala Poljake u punoj dvorani Mirza Delibašić i ni jednog trenutka nije dala šansu za pobjedom reprezentaciji Poljske. Obje reprezentacije se odlučile za inside napad, a Poljaci su odigrali 3-2 zonu. Ono što je bitno za navesti jeste da je Poljak pogodio naš fokus.
Otvaranje utakmice je proteklo u igri koš za koš sve do trenutka kada se mi odvajamo na pet razlike kod rezultata 13:8. To je bio znak za selektora Poljske da traži prvi time out. Poslije tog time outa se ništa puno nije promijenilo osim toga da smo mi ubacili u brzinu više. Pred kraj četvrtine se desila važna stvar, a to je povreda našeg startnog krila. Zadro se povrijedio minut do kraja prve četvrtine. Naša prednost na kraju ove četvrtine je iznosila 13 razlike. Zanimljiva stvar vezana za ovu četvrtinu jeste da se čak 9 igrača iz naše reprezentacije upisalo u strijelce.
Druga četvrtina je donijela sporiju igru sa obje strane tako da je bilo manje poena nego u prvoj četvrtini. Ono što je zanimljivo za ovu četvrtinu jeste to što je Milan Stekić pokazao da želi doći do double double učinka jer je u ovoj četvrtini imao učinak 7 poena i 7 turnovera.
Ljudi moji u trećoj četvrtini smo vidjeli svu snagu naše reprezentacije što se tiče odbrane. Držali smo reprezentaciju Poljske 7 minuta bez poena. Oni su prve poene ubacili 4:50 do kraja četvrtine i to sa linije slobodnih bacanja. U tom periodu su naravno Poljaci tražii timeoute. Tokom ove četvrtine dominirao je naš kapiten Vladimir Zdelar. Na kraju ove četvrtine je imao učinak 14 poena i 13 skokova što je bio njegov konačan učinak u ovoj utakmici.
Posljednja četvrtina je bila jedna od naših najgorih četvrtina pod mojim vodstvom. Postigli smo samo 6 poena dok su Poljaci bili malo uspješniji jer su postigli 11 poena. Baš smo loše igrali u napadu, a to je možda bilo zbog toga što su se igrali opustili jer smo u ovu četvrtinu ušli sa 23 poena prednosti. Tako da je konačna prednost naše reprezentacije u ovoj utakmici bila 18 poena.
Stvarno smo ovu utakmicu igrali timski što je pokazalo da se 11 igrača upisalo u strijelce, a da je Zdelar bio jedini dvocifreni na ovom meču. Imao je ukupno 88% šuta iz igre. Moram da pohvalim Stekića koji odigrao strašnu utakmicu u defanzivi bez obzira što je imao 7 izgubljenih lopti. Njegov igrač kojeg je čuvao imao je šut 0/10, a nije se uspio upisati u listu strijelaca. Moram napomenuti da je to njihov najbolji bek.
Grupa g:
Turska - Mađarska 121:105
Njemačka - Španija 110:88
Grupa H:
Grčka - Slovenija 52:81
Italija - Izrale 67:87
Rusija - Francuska 81:91
Tabele:
Grupa G:
Bosna i Hercegovina 2-0 +73
Turska 2-0 +32
Njemačka 2-0 +25
Poljska 0-2 -21
Španija 0-2 -38
Mađarska 0-2 -71
Grupa H:
Izrael 2-0 +52
Slovenija 1-1 +15
Rusija 1-1 +2
Francuska 1-1 -1
Italija 1-1 -7
Grčka -61
U našoj grupi su bili očekivani rezultati jer su kvalitetnije reprezentacije Njemačke i Turske od svojih protivnika. Mi naredno kolo igramo protiv reprezentacije Španije. Mi smo u tom meču veliki favoriti i nadam se da ćemo doći do pobjede.
Što se tiče druge grupe vidite kakvo je stanje. Samo se reprezentacija Izraela izdvaja, a ostale četiri reprezentacije se bore za to jedno mjesto koje vodi u polufinale. Izrael je reprezentacije u usponu i ovo je za njih odličan rezultat.
Do narednog puta veliki pozdrav od mene.
VOLIM TE BOSNO!