Bo nigdy nie wiadomo jak ta taktyka zadziała ;) na szczeblu reprezentacyjnym mało już zespolów, których gracze maja słabą gorę, czy chocby podanka z HN. Zawodnicy trenowani pod kadrę nie będa tracic za dużo piłek, chyba, że gra sie przeciwko slabej reprze lub z kims ze słabą formą. Na dodatek trzeba mieć tez zawodników do pressa, najważniejsza to kondycha, do której w kontekscie U21 sie nie przykładamy, bo nie ma czasu. Wypadałoby mieć też OD i chociaż HN na wysokim poziomie u graczy, żeby jakąś piłkę ewentualnie przeciaąć ;)
Jednak wydaje mi się, że najważniejszą wadą pressa jest to, że poziomy zbiórek strasznie spadają (mysle ze nawet o 2 poziomy), a także obrony! Nie jestem zwolennikiem takiego grania, wiadomo, że coś kosztem czegoś ale bez przesady..
Kiedyś w U21 był jakiś mecz, gdzie gralismy pressa, ale nie pamiętam dokładnie, wiem tylko, że fajnie wyszedł, jednak rywal był słaby i pomieszał coś w obronie - być może w takich meczach można by go było wypróbować, ale dla mnie w meczu z silnym rywalem, mającym graczy na czołowym reprezentacyjnym poziomie, grać pressa i tracić tyle w obronie i zbiórkach, w dodatku nie będąc pewnym czy taktyka wypali (bo czasami zespół grający pressa potrafi mieć tyle samo strat ile rywal!) jest głupotą, i nie ma szans, żebym przynajmniej ja, ani pewnie inni na tym poziomie grali cos takiego, chyba, że dowiemy sie o niej dużo więcej niż dotychczas.
Jesli o poziom klubowy chodzi - to w nizszych ligach można spotkać zespoły grające pressa - oczywiście jest to podyktowane poziomem ligi, rywali, których gracze nie są jacyś wybitni bo i nie mogą. W wyższych ligach poziom jest wyrównany, granie pressa i automatyczna strata obrony+zbiórek jest bardzo nieopłacalna ;)