Nie do końca się z Tobą zgodzę. W Polsce najlepsze kluby mają naprawdę wszechstronnych zawodników. t_mac, korsarz czy chudziol wcale nie mają jakiś super nabitych pensji, nawet powstawał zarzut, dlaczego w PLK nie ma reprezentantów Polski (oprócz Zelka, który nomen omen jest super wszechstronnym zawodnikiem ;)), skoro przecież byłoby na to stać najlepsze kluby w Polsce. Odpowiedź jest właśnie taka, że managerowie wolą postawić na zawodników wszechstronnych i tańszych w utrzymaniu, niż na mutantów.
Nie uważam też że posiadanie zawodnika w U-21 wynika z niezdrowej podniety ;) Bez przesady ;) Prezesom tych zawodników należy się według mnie duży szacunek, bo muszą przez 3 sezony ostro zasuwać z treningiem, a to na serio nie jest takie łatwe.
Prawda jest taka, że w U-21 nie ma miejsca dla zawodników rozumianych przez Ciebie jako multiskilli, ponieważ skazujemy się wtedy na bycie w sportowym trzecim świecie. Tutaj liczą się przede wszystkim skille główne i to trzeba sobie jasno powiedzieć, chociaż mi osobiście daleko do nazywania zawodników w U-21 mutantami, może poza niektórymi Centrami.
Tak naprawdę to zaznaczam odpowiedź D, czyli żadna z powyższych ;)
Trening multiskilli jak ich nazywasz nie równa się dobra ogólna wiedza o prowadzeniu klubu. Co do lobbingu, to...mamy świetny poradnik jak wytrenować fajnego zawodnika
(136535.1), tutaj można poczytać jak po prostu dobrze grać i prowadzić swój klub
(11884.1).
Mówisz że czas JW dobiegł końca, ok. w takim razie wskaż mi lepszego Polskiego Centra to natychmiast złożymy petycję do Mr. Presidenta o wywaleniu wstrętnego Jurka z kadry ;)
Jak najbardziej zgadzam się z Tobą, że przyszłość kadry NT należy do zawodników wszechstronnych i trenowanych tak, aby stosunek pensji do pozytywnego wkładu do statystyk drużyny dążył do nieskończoności, ale to chyba jeszcze kwestia co najmniej jednego-dwóch sezonów ;)