Bosna i Hercegovina u21 - Mađarska u21 128:73 (51574)Dobro veče gospodo
Ljudi moji pa da li je ovo moguće? Otvaranje Eurobasketa i ovakva pobjeda na samom početku za našu reprezentaciju.
Pošto je ovo Eurobasket očekivao sam da će biti malo teže na startu, ali mi smo došli do strašne pobjede. Reprezentacija Mađarske je "pala" u grotlu dvorane Mirza Delibašić!
Sjajna igra naših momaka na obje strane parketa i u potpunosti zaslužena pobjeda. Očekivao sam pobjedu u ovoj utakmici, ali da će biti ovakav rezultat to nisam stvarno očekivao. Pa da krenemo sa izvještajem sa utakmice.
Ovaj put sam se odlučio da igram push the ball sa m2m odbranom dok se Mađar odlučio za unutrašnju izolaciju i 2-3 zonsku odbranu. Pokušao je da nam gađa fokus, ali pošto je gađao inside naravno to nije pogodio.
Utakmicu smo fantastično otvorili serijom 7:0 što je bio znak da Mađari traže prvi timeout na utakmici. To je bilo već nakon 1 minute i 25 sekundi aktivne igre. Ono što je zanimljivo za početak utakmice jeste da smo prvih 6 šuteva pogodili. U jednom trenutku su nam prišli na -4, ali smo pojačali igru u napadu pa na odmor odlazimo sa +11. Moram napomenuti da par sekundi prije kraja prve četvrtine Mađari su tražili drugi timeout. Najbolji naš igrač u ovoj četvrtini je bio Ratković koji je ubacio 8 poena, a tome dodao 2 asistencije i 1 skok.
Druga četvrtina je krenula fantastično za nas. Strašna igra u napadu, a o igri u odbrani ne treba ni govoriti. Negdje na 3 minuta do kraja četvrtine Mađari su imali samo 6 postignutih poena. Poslije toga je malo naša odbrana popustila pa smo u ovoj četvrtini primili 15 poena. Otvaranje ove četvrtine je bilo takvo da smo prvih 9 šuteva pogodili, a tu seriju je prekinuo Vedran Odavić sa svojim promašajem. Ovdje je Ratković pokazao da će biti najbolji naš igrač u današnjoj utakmici. Na pauzu smo otišli sa 34 poena prednosti. Ratković je popravio svoj učinak na 25 poena, 5 asistencija i 3 skoka.
Otvaranje treće četvrtine je proteklo u takvom ritmu da smo mi pogodili opet prvih 8 šuteva, a da su Mađari nakon naše serije 8:0 tražili čak dva timeouta u razmaku od 2 minuta. Ono što je zanimljivo za prekid naše serije je zaslužan Vedran Odavić koji je promašio naš deveti pokušaj u ovoj četvrtini. Naravno u ovoj četvrtini je bila ogromna razlika pa smo ušli u garbage time. To je značilo da će do kraja utakmice igrati naše rezerve.
U posljednjoj četvrtini je već bilo opušteno na terenu pa su se slabije igrale odbrane. Mi smo izgubili ovu četvrtinu za 1 poen. Nećemo zamjeriti našim igračima zbog toga jer smo imali ogromnu prednost pa smo mogli sebi to dopustiti.
Naša dva najbolja igrača danas su bili startni bekovi. Ratković je završio utakmicu sa 31 poenom, 7 asistencija i 3 skoka. Stekić je postigao 19 poena, a tome je dodao 3 asistencije i 4 skoka.
Naredno kolo igramo protiv reprezentacije Poljske.
Grupa G:
Poljska - Njemačka 86:89 (51575)
Španija - Turska 68:84 (51576)
Grupa H:
Izrael - Grčka 115:83 (51589)
Slovenija - Rusija 61:75 (51590)
Francuska - Italija 75:88 (51591)Njemačka je dobro igrala čitavu utakmicu pa čak u jednom trenutku imala prednost od 30 poena razlike na kraju je došla do pobjede od 3 poena. Zanimljiv rezultat kada uzmemo u obzir kako se odvijala ova utakmica.
Turska je očekivano došla do pobjede jer reprezentacija Španije nema entuzijazam.
Mečeve u drugoj grupi nisam pratio osim ovako što sam vidio rezultate.