BuzzerBeater Forums

BB Poland > U21 - Wątek debaty

U21 - Wątek debaty (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: MuzG
This Post:
00
136305.110 in reply to 136305.107
Date: 3/25/2010 6:27:47 PM
Overall Posts Rated:
3030
To ja też jedno pytanko do kandydatów (notabene poruszane ostatnio w innym wątku). Mianowicie jak podchodzicie do drażliwej kwestii odwróconych ??? Jeśli któryś z menadżerów będzie tworzył takiego zawodnika i jego "produkt" okaże się atrakcyjny to czy takiego odwróconego przyjmiecie do kadry ???

From: McReal
This Post:
00
136305.111 in reply to 136305.110
Date: 3/25/2010 7:13:47 PM
Overall Posts Rated:
3737
Pytanie brzmi: w jaki sposób podchodzicie do machlojek? :) Uczciwość czy zwycięstwo za wszelką cenę? Hmm..?

Edit.
Myślę, że z tego pytania należy pozostawić tylko tyle. Sprawa się wyjaśniła więc to wszystko, co usunąłem, było po prostu nieaktualne.

Last edited by Khazaad at 3/26/2010 4:09:48 AM

This Post:
00
136305.113 in reply to 136305.108
Date: 3/25/2010 7:31:56 PM
Overall Posts Rated:
7272
"Wówczas możemy takiego zawodnika rozwijać w miarę wszechstronnie od samego początku, ale nie wiem czy znajdzie się wielu właścicieli zawodników, którzy chcą w ten sposób trenować"

Pytanie do tego wątku:
Z czego wynika twoim zdaniem ta niezrozumiała dla mnie niechęć do budowania multiskiliowych zawodników w klubach polskich:
A) Z faktu niezdrowej podniety, że urodzę sobie reprezentanta mutanta i dlatego walę jeden trening pod U-21 a potem 2 i tak dalej bez boków, bo tak mówią dziwni scauci - bez korzyści dla własnego klubu...ale dla repry itp.
B) Braku wiedzy ogólnej o prowadzeniu klubu koszykarskiego
C) Może problem tkwi w metodologi szkolenia od podstaw, mam na myśli ciągle zbyt słaby loobing na rzecz multiskili.
Rozmowy na forum toczą się na temat podniety kim to jest JW itp. ale może trzeba jasno powiedzieć, że czas JW dobiegł końca i od teraz koncepcja budowy repry jest inna i takich JW nie powołujesz do kadry jeśli nie mają odpowiednich skili pobocznych.Pytam zatem która z tych 3 odpowiedzi jest ci najbliższa.

This Post:
00
136305.114 in reply to 136305.109
Date: 3/26/2010 4:17:36 AM
AC_Milan
IV.29
Overall Posts Rated:
231231
1. Wzrost pensji o kilka procent powoduje według mnie przesunięcie treningu pod U-21 jeżeli chodzi o kryterium potencjałowe. Allstar (obwodowi) czy wieloletnia gwiazda (podkoszowi) to już chyba będzie za mało. O ile można wytrenować dobrego zawodnika np takiego jak Marcel Pizon (9656339), który w momencie powołań miałby na to dużą szansę znaleźć się w kadrze U-21, o tyle trzeba zadać sobie pytanie czy ma to sens. Według mnie w pojedynczych przypadkach ma, to znaczy, jeżeli takich zawodników jest powołanych do kadry powiedzmy jeden, góra dwóch i na starcie są lepsi od konkurencji z wyższym potencjałem. Wówczas mogliby zostać wykorzystani w pierwszych kilku spotkaniach eliminacyjnych, a potem zastąpieni graczami, którzy doścignęli ich umiejętnościami, a nadal mogą trenować, bo nie blokuje ich potencjał. Myślę, że to indywidualna sprawa każdego zawodnika, ale właśnie jeżeli ja będę selekcjonerem, to chciałbym zasięgnąć rady, co Wy jako kibice i ludzie którzy chciałbym żeby współtworzyli tą reprezentację o tym myślicie? Pamiętam jak swego czasu Leszek (ale Ty chyba też tak robiłeś) wymieniał się z al_saidem Wisniewskim w tym samym dniu i twierdzili, że nie ma jakiś wielkich strat w entuzjazmie. W takim razie pozbywanie się powiedzmy jednego albo dwóch zawodników w perspektywie kilku tygodni nie powinno być jakimś wielkim problemem.
Generalnie problem jest taki, że ciężko coś planować w perspektywie kilkusezonowej, bo BB-cy robią zmiany dosyć szybko. Chyba lepiej nie robić odstrzału już w momencie draftu, bo zawsze lepiej jest mieć wybór i problem bogactwa, niż w razie problemów treningowych zostać na lodzie. Zmiana dopiero weszła od tego sezonu i chyba lepiej jest mieć bufor bezpieczeństwa w postaci zaplecza kadry z zawodnikami z niższym potencjałem, niż go nie mieć, chociaż jestem za tym, żeby uczciwie informować takich managerów (właścicieli zawodników), że szanse gry ich zawodnika w kadrze nie są duże.

2. Jak pisałem w mojej mowie wyborczej, taktykiem wybitnym nie jestem, zresztą miałem (mam) takich zawodników, którzy na fajerwerki taktyczne raczej średnio pozwalają ;)

(10362017) Tutaj chyba zagrałem najlepiej jak się dało i gdyby nie fakt, że mecz był na wyjeździe (niestety wtedy jeszcze finał PP nie był w neutralnej hali) to pewnie bym wygrał. Chudziol zdobył wtedy podwójną koronę, nie przegrywając u siebie ani jednego meczu w sezonie, więc mogę powiedzieć, że go chociaż nastraszyłem ;) Tutaj wygrałem, bo zagrałem normala (15879241)(często ryzyko bywa nieopłacalne, ale akurat tutaj się sprawdziło), a tutaj np. (15879182) dobrze poustawiałem zawodników pod przeciwnika, aczkolwiek rozmiary zwycięstwa zdecydowanie zbyt duże i nie do końca wiem czym spowodowane ;)

Last edited by vinnie_jones at 3/26/2010 4:19:08 AM

This Post:
00
136305.115 in reply to 136305.110
Date: 3/26/2010 4:27:44 AM
AC_Milan
IV.29
Overall Posts Rated:
231231
Według mnie to pytanie do selekcjonera NT ;)
Pod U-21 stworzenie atrakcyjnego zawodnika jest według mnie niemożliwe, ponieważ siłą rzeczy taki zawodnik trenuje wolniej ze względu na wzrost i na pewno będzie słabszy od konkurentów trenujących w sposób tradycyjny.
Jeżeli chodzi o samą ideę to uważam ją za dobry pomysł, ale ciężki do przeprowadzenia ze względu na realia klubowe. Nie wiem czy znajdzie się po prostu managerów chętnych do tego typu treningu. Uważam jednak, że jest to dobra droga dla zawodników z przestrzeloną defensywą, ale wysokim potencjałem. Gdyby mieć po dwóch zawodników na daną pozycję, którzy mogliby się zamieniać kryciem, to czemu nie? Tacy zawodnicy są i szkoda ich kategorycznie przekreślać. Po drafcie powinni trafić do oddzielnej puli i być trenowani pod NT. Z tego co czytałem na forum Mr. President coś takiego już zorganizował i bardzo dobrze ;)

This Post:
00
136305.116 in reply to 136305.111
Date: 3/26/2010 4:31:48 AM
AC_Milan
IV.29
Overall Posts Rated:
231231
Hmm. Oczywiście jestem za tym, żeby wygrywać w sposób uczciwy, ale nie znam tematu, więc ciężko mi się odnieść do konkretów...

This Post:
00
136305.117 in reply to 136305.113
Date: 3/26/2010 4:52:18 AM
AC_Milan
IV.29
Overall Posts Rated:
231231
Nie do końca się z Tobą zgodzę. W Polsce najlepsze kluby mają naprawdę wszechstronnych zawodników. t_mac, korsarz czy chudziol wcale nie mają jakiś super nabitych pensji, nawet powstawał zarzut, dlaczego w PLK nie ma reprezentantów Polski (oprócz Zelka, który nomen omen jest super wszechstronnym zawodnikiem ;)), skoro przecież byłoby na to stać najlepsze kluby w Polsce. Odpowiedź jest właśnie taka, że managerowie wolą postawić na zawodników wszechstronnych i tańszych w utrzymaniu, niż na mutantów.

Nie uważam też że posiadanie zawodnika w U-21 wynika z niezdrowej podniety ;) Bez przesady ;) Prezesom tych zawodników należy się według mnie duży szacunek, bo muszą przez 3 sezony ostro zasuwać z treningiem, a to na serio nie jest takie łatwe.
Prawda jest taka, że w U-21 nie ma miejsca dla zawodników rozumianych przez Ciebie jako multiskilli, ponieważ skazujemy się wtedy na bycie w sportowym trzecim świecie. Tutaj liczą się przede wszystkim skille główne i to trzeba sobie jasno powiedzieć, chociaż mi osobiście daleko do nazywania zawodników w U-21 mutantami, może poza niektórymi Centrami.

Tak naprawdę to zaznaczam odpowiedź D, czyli żadna z powyższych ;)
Trening multiskilli jak ich nazywasz nie równa się dobra ogólna wiedza o prowadzeniu klubu. Co do lobbingu, to...mamy świetny poradnik jak wytrenować fajnego zawodnika (136535.1), tutaj można poczytać jak po prostu dobrze grać i prowadzić swój klub (11884.1).

Mówisz że czas JW dobiegł końca, ok. w takim razie wskaż mi lepszego Polskiego Centra to natychmiast złożymy petycję do Mr. Presidenta o wywaleniu wstrętnego Jurka z kadry ;)
Jak najbardziej zgadzam się z Tobą, że przyszłość kadry NT należy do zawodników wszechstronnych i trenowanych tak, aby stosunek pensji do pozytywnego wkładu do statystyk drużyny dążył do nieskończoności, ale to chyba jeszcze kwestia co najmniej jednego-dwóch sezonów ;)

This Post:
00
136305.118 in reply to 136305.117
Date: 3/26/2010 5:40:58 AM
Overall Posts Rated:
7272
No i oto chodziło. Rzeczowa odpowiedź na zadane pytania :)))
Aż tak głęboko nie jestem jeszcze osadzony w tematy reprezentacji, ale pytania zadawać wolno kandydatom.
Powoli wdrażam się w tematy reprezentacji, bowiem sam mam trzech zawodników w orbicie moich zainteresowań kadrą,
więc dlatego zadałem te pytania, aby uzyskać odpowiedź od kandydata na selekcjonera.
Na pewno z czasem moje pytania nabiorą doświadczenia, więcej lżej ci już na pewno nie będzie, a nawet będziesz się musiał pocić, aby wymyślić coś sensownego (oczywiście pół żartem pół serio to napisałem teraz).
Grunt aby selekcjoner nie ulegał presji opinii publicznej i dlatego zadaję kolejne pytanie.
W przemowie napisałeś, że jesteś za tym aby to społeczność decydowała wraz tobą o składach meczowych, jeśli dobrze to zrozumiałem. Czy nie wydaje ci się, że skoro podejmujesz wyzwanie bycia selekcjonerem kadry U-21 to ty powinieneś decydować całkowicie o jej kształcie, a nie opierać się na głosach ludu, który jest zasadniczo podzielony. Przykład - manager X preferuje Runa, a manager Y LI, więc musisz się zdecydować.Wybierając opcję A lub dajesz do zrozumienia pewnej grupie ludzi, że się z nią nie zgadzasz, a więc łamiesz obietnicę wyborczą o której piszesz, że będziesz przestrzegał. Oczywiście to tyko dyskusja i ostatnie słowo należy do selekcjonera, ale jak kilka razy wybierz pod rząd inną opcję niż np. "A" ta część elektoratu może poczuć się smutna. Więc pytam jeszcze raz. Jako selekcjoner za co bierzesz odpowiedzialność? Czy przyjmujesz na klatę wszystko czy będziesz częściowo chciał się usprawiedliwiać?

This Post:
00
136305.119 in reply to 136305.118
Date: 3/26/2010 6:16:04 AM
AC_Milan
IV.29
Overall Posts Rated:
231231
Spoko, każdy kiedyś zaczynał i nie przejmuj się, że nie wiesz wszystkiego. Wybory są według mnie bardzo dobrym czasem, żeby, że tak powiem się podszkolić i uzyskać odpowiedź na pytania, na które się nie zna odpowiedzi albo żeby zobaczyć co na konkretne tematy sądzą inni. ;)

Co do Twojego pytania, to oczywiście, jeżeli zostanę wybrany, to jako selekcjoner biorę pełną odpowiedzialność nie tylko za wyniki i taktykę ale za wszystkie obowiązki jakie powinien spełniać selekcjoner. Moim zamiarem jest zobaczyć jak danego przeciwnika i ustawienie na niego widzą różni managerowie. Burza mózgów i patrzenie na dany problem z różnych punktów widzenia może przynieść nam tylko korzyści. Oczywiście będę liczył na coś więcej niż ankieta w stylu, gramy:
A) R'nG
B) LI
C) PtB

Najczęściej pojawiająca się odpowiedź wygrywa ;)

Fajnie by było mając rozpracowanego przeciwnika na wielu płaszczyznach i znając nasze silne i mniej silne strony tak się ustawić żeby było najlepiej. Bardzo ważny będzie dla mnie głos innych managerów odnośnie nastawienia na konkretne mecze (tie, ct czy normal), ewentualnych powołań zawodników z zaplecza kadry na dany mecz itd. Ja będę od tego, żeby zebrać to wszystko "do kupy" i podjąć ostateczną decyzję.

This Post:
00
136305.120 in reply to 136305.119
Date: 3/26/2010 6:45:11 AM
Overall Posts Rated:
7272
No dobra to jeszcze jedno pytanie...
Na forum często pojawia się burza muzgów w różnych tematach.
Jak czytam niektórych managerów śmiać mi się chce, bez urazy.
Czy aby nie ryzykujesz utratą własnej wizji i poczucia koncentracji na wybranym celu, poprzez wsłuchiwanie się opinie innych, w efekcie czego czynniki podświadome zaburzają efekt twojej koncentracji i ustalonego planu. Chodzi oto, że skoro masz plan to ten plan musisz wcielać w życie czasami wbrew innym opinii innych managerów. Ja sam często walczę sam ze sobą w ustalaniu planu treningowego dla moich gwiazd, a podszepty z innych stron tylko osłabiają koncentrację i czasami doprowadzają do zmiany ruchów i niestety na gorsze. Nie mam nic do burzy mózgów.Dyskutować trzeba, ale podejmowanie decyzji na podstawie im więcej odpowiedzi na tak, to tak gramy jest jak dla mnie totalną pomyłką, bo zatracasz w ten sposób własną tożsamość selekcjonera. Tak mi się wydaje...Proszę cię zatem od komentarz do mojego pytania.

Advertisement