BuzzerBeater Forums

BB Makedonija > Zaminuvaat Zvezdi....

Zaminuvaat Zvezdi....

Set priority
Show messages by
This Post:
00
241080.11 in reply to 241080.10
Date: 5/2/2013 5:26:44 AM
Overall Posts Rated:
5555
Нема што мене да ме чекаш за ова, јас пред тебе почнав да зборам за овој проблем. Играва е далеку од реална кога квалитетни играчи рано се пензионираат и се шетаат од еден нискологаш во друг нисколигаш. Дека треба нешто да сменат со финасиите треба, се помалку пари имаме на располагање па затоа цената на играчите со големи плати е многу ниска на ТЛ што резултира со предвремена пензија. Можно е за некоја сезона намерно да идам во втора лига затоа што неможам да плаќам тим каков што сакам да имам иако сум 10 сезони во прва лига. Јас сакам играва да биде реална а ова со раното пензионирања на звездите не е реално ама ние не одлучуваме за ова, како е за нас така е за сите.

From: Onisifor

This Post:
00
241080.12 in reply to 241080.11
Date: 5/2/2013 8:03:31 AM
Overall Posts Rated:
203203
Велиш „неможам да плаќам тим каков што сакам да имам“. Што подразбираш под ова?

- Прво, каков е тој тим што сакаш да го имаш, а не можеш да го плаќаш?

- Второ, секој може повремено да состави мега-тим. Има примери на вешти менаџери кои одвреме навреме ќе се наметнат со екстра тим. Примерот со gorge од пред некоја сезона е доказ дека и во Македонија бидува таа тактика. Gorge секако е само скромна споредба со иранските Б3 претставници од пред 5-6 сезони, меѓутоа и тие ја употребија истата тактика: тактиката на долгорочно штедење. Секако, ниту gorge, ниту Misagh Alizade (менаџерот на Venomous Scorpions - поранешен Б3 шампион) не можат да одржат мега скап тим на долг рок;

- Трето, условите за сите се исти. Ако ти не можеш да плаќаш таков тим, не можат ниту другите. Така што ББ арената е рамноправна за сите менаџери.

Xsago во еден пост (239681.2) даде рецеп за успешно економско/резултатско менаџирање на долг рок. Ова е дијаметрално спротивната „школа“ за водење на тим од онаа на Venomous Scorpions. И двете се подеднакво легитимни.

Last edited by Onisifor at 5/2/2013 8:04:17 AM

From: Dadimo

This Post:
00
241080.13 in reply to 241080.12
Date: 5/2/2013 8:21:07 AM
Overall Posts Rated:
5555
Како долгогодишен прволигаш редно би било да можам да си дозволам прва постава со играчи со просек 150К плата (вкупно за прва постава 750К) и уште барем 50К за втора постава, севкупно 800К ростер. Јас повеќе од 700К ростер неможам да плаќам без да имам загуби така што решението треба да го барам во следниве различни сценарија:
1. Како што и ти спомна, долгорочно штедење па правиш мега тим за една сезона, правиш БУМ, освојуваш трофеј, за сезона-две го растураш тимот бидеќи е финансиски неодржлив.
2. Бавно, постепено и долгорочно правење тим составен од домашни репрезентативни звезди и квалитетни играчи кои се паметно тренирани кои немаат големи плати а за кои треба добар кеш бидеќи се скапи на ТЛ или треба време да си ги истренираш сам.

Јас планирам наскоро (за сезона-две) да се преселам во втора лига и да ги бркам и двете сценарија па за 4-5 сезони кога ќе се вратам во елитата мислете му ја :)

From: Onisifor

This Post:
00
241080.15 in reply to 241080.13
Date: 5/2/2013 2:20:55 PM
Overall Posts Rated:
203203
720-750к ростер и вкупен трошок за стручен штаб и драфт од неповеќе од 100к може да овозможи неделен економски биланс на позитивна нула за еден тим на Елита. Извини ако изгледа како вулгаризирање, ама тоа што си долгогодишен прволигаш не значи по себе дека тебе ти следува екстра попуст за неделни трошоци. Едноставно, тоа значи дека си подобар менаџер од повеќето ББ-Македонци и затоа си член на елитата долги сезони.

Идејата за напуштање на елитата со цел да се подобри економската состојба е погрешна. Тимската ББ-економија е многу динамична. Бара постојана активност. Постави краткорочни и долгорочни цели и држи се кон нив. Ултимативната цел за освојување на Елитата покрај солидна економија секако дека бара и тактичка вештина и среќа, ама бадијала овие две последно набројани ако претходно не го обезбедиш темелот. Знаеш и самиот, ББ не е спринт туку маратон.

Внимание! Следи Трол: Ако сепак си одлучен во намерата за одење во втора лига земи контактирај ги KK Dragons за еден еснафски договор :)

This Post:
00
241080.16 in reply to 241080.15
Date: 5/2/2013 3:21:30 PM
Overall Posts Rated:
66
Внимание! Следи Трол: Ако сепак си одлучен во намерата за одење во втора лига земи контактирај ги KK Dragons за еден еснафски договор :)

Нејќам да му го рушам имиџот на ферплеј менџер :D

This Post:
00
241080.17 in reply to 241080.16
Date: 5/2/2013 3:49:21 PM
Overall Posts Rated:
203203
Dadimo фер плеј?! ХУХ! Па он смета дека му следува ексклузивен менаџерски попуст за повеќесезонскиот елитен статус. Ко шо вика една тестостероидна македонска новинарка за еден политички естаблишмент во МКД: „Они човече мислат дека се судбоносно предодредени да бидат на власт“.

From: Dadimo
This Post:
00
241080.18 in reply to 241080.16
Date: 5/2/2013 3:58:07 PM
Overall Posts Rated:
5555

Нејќам да му го рушам имиџот на ферплеј менџер :D

Да ги расчистиме дилемите, и да одам во втора лига тоа нема да биде оваа сезона а за таа цел спремен сум и во минус да влезам ама испаѓање сега нема да дозволам. Ако испаѓам тоа ќе биде некоја следна сезона и тоа мора да биде добро испланирано уште од почетокот на сезоната со максимална неделна инвестиција во драфтот од 40К цела сезона и загарантирано последно место во елитата т.е прво место за бирање во драфтот што ми е и главна мотивација за испаѓање.
Едноставно сакам да го направам овој експперимент и да видам какво дете ќе уловам, плус во втора лига на раат ќе можам да го тренирам и новото дете и Жуна и Хоџалари кои треба да бидат темел на мојот подоцнежен успех. Сепак сеуште постои мала шанса да се одвратам од желбата за испаѓање ако функционира добро овој малку изменет состав што го направив овие 2 недели а посебно ако на почетокот од следната сезона налетам на 18-годишно дете со 10-ка потенцијал кое ќе ми одговара на тренингот :)

From: Xsago

This Post:
00
241080.19 in reply to 241080.18
Date: 5/7/2013 1:50:13 AM
Overall Posts Rated:
128128
Uhuuu, edna nedela na odmor i gledam ste se raspisale kako ludi na forumot :). Ke se priklucam i jas kade mozam na diskusijata, ova e prvo nesto sto go procitav.

Nekolku raboti imam da kazam za penzioniranjeto na "zvezdi":

1. Najcesto ovie zvezdi se penzioniraat koga se nad 31-32 godini, sto e spored mene realno, ne moze da se ocekuva deka igracite ke igraat do 40. Ima isklucoci ama tie se retki.
2. So cross-training-ot do nekade se namaluva moznosta za sozdavanje na igraci so ogromni plati a slabi sekundarni skillovi. Toa ke pomogne igracite dolgorocno da imaat pomali plati a podobro da bidat trenirani. Seuste ima nepenzionirani igraci koi se trenirani so prethodniot sistem.
3. Ogromni plati ne e ednakvo na zvezdi. Zvezdi se onie koi imaat odlicno balansirani skillovi za odredeni tipovi na taktiki.
4. Tim so startni petorki od okolu 700k moze da se odrzuva vo prva liga bez problem ako ne se borite za opstanok. Kako ke gi potrosite tie 700k e vas izbor.