Kolejka nr 16 i 17, wracamy do gier w obrębie jednej konferencji na tapete weźmy sobie niebieskich. MKS Mazur Ełk wydawał się być zaskoczeniem kolejki napoczatku dokopał Szerszenią a potem prowadził po 1 połowie z Anwilem ale niestety nie starczyło sił aby zagrać tak cały tydzień Timo Hippeläinen mógł zostać bohaterem doubledouble w 1 meczu ale z liderem zagrał poniżej oczekiwań 2/12 i gwiazda zgasła. Naj gorzej w kolejce wyszedł zespół Siarkowych, rywale byli trudni ale z AZeteSem trzymali się dobrze w początkowej fazie meczu i z Geobasketem było podobnie a nie udało się ugrać zwycięstwa. Agis Reps pomimo braku formy lideruje zdobywając w tej kolejce odpowiednio 13pkt/20zb 37pkt/15zb. Geobasket ugrał 2 zwycięstwa ale oba mecze bardzo wymęczone a i rywale z grona "tych łatwiejszych" oile można tak mówić o niebieskiej konferencji. O liderze wspomne tylko jedno nazwisko i wszystko jasne Alan Legal w życiowej formie idzie po MVP ligi a Anwil z bilansem 16-1 umacniają się na pozycji lidera. Konferencja czerwona to standardowo już zwycięstwa czteropaka choć MKS napsuł im krwi, oraz porażki Jastrzebi. Sznurasy Kolejowo przegrywają również oba mecze licząc na dobry występ w barażach i zgarniecie gwiazdy wdrafcie, czyżby dwie pieczenie na jednym ogniu? Już wiemy o co biją się Siarkowi, Radogoszczanka i Dryblasy przeciwnik ten wydaje się być łatwiejszy do pokonania od pozostałych ekip. Cała obsada kontuzjowanych zawodników to ważne ogniwa swoich ekip Luigi Marasca z Hippo-hondrics, Lucio Dirollo z czteropak oraz Jan Muca z AZeteS no i Zbigniew Cieplak Siarkowi. Menadzerowie szybko sprawdzajcie swoje terminarze i wykorzystajcie swoje szanse. Mecze pełne niespodzianek jak i rewanże to nie można przepuscić takiej okazji, kibice AZeteS nie mogli przeżyć jak mogli przegrać 103-106 z Szerszeniami a gdy już doszło do meczu nr 2 a rywal wydawał się w dołku to właśnie kontuzja sprawiła że mieliśmy powtórkę z rozrywki i porażkeę 79-83. Mam jeszcze dla was jedną ciekawostkę drużyny Joga Bonito oraz Hippo-Hondrics każdy zna prawda a czy wiecie że druzyny te grały ze sobą już piecio krotnie ale nie o to chodzi, do sedna goscie wygrali już trzeci raz z rzędu zresztą w tej lidze goście lubią sprawiać niespodzianki, Geobasket i Siarkowi tez potrafia sprawiac figle tam jest 3-1 dla gości. No i mam dla was ostatnią ciekawostkę w tych kolejkach rozegrano łącznie 16meczy. Anwil czteropak Geobasket i Joga zaliczyli 2-0 przy czym Joga Bonito zaliczyła 27 ofensywnych zbiórek i 22 straty a reszta ekip łącznie 63 zbiórki i 61 strat,znaczy to że taki współczynnik nie przeszkadza wygrywać. Jastrzębie zaliczyły na przykład mecz gdzie miały 15 zbiórek i 8 strat i pomimo takiego bilansu przegrała. czteropak przy wyniku 9 zbiórek a aż 15strat wygrał spotkanie, jedynym zespołem który wydaje się trzymać schematu który sobie załozyłem jest MKS Mazur Ełk który wygrał mecz robiąc 18 zbiórek i 2 straty a przegrał bedąc 6 do 11. A jaka waszym zdaniem statystyka jest najważniejsza w meczu? Do niedawna myśłałem że wygra ten kto celniej rzuca ale zobacznie mecz Szerszeni z AZeteSem z tej kolejki 36% AzeteS i 34% Szerszeni a AZeteS oddał 17 rzutów wiecej więc teoria o stratach przechwytach i zbiórkach też leży. Na co wy patrzycie analizujac mecze co jest dla was ważne?