BuzzerBeater Forums

BB Makedonija > Zaminuvaat Zvezdi....

Zaminuvaat Zvezdi....

Set priority
Show messages by
This Post:
00
241080.1
Date: 4/28/2013 2:55:54 AM
Overall Posts Rated:
2727
Apel do nasiot GM, ovaa tema da se preprati do Glavnite, ili da se zalepi na del od forumite kade sto ima nesto slicno za ovakvi problemi, ova go zamoluvam dimac, bidejki poveke go barati Angliskiot i da go prevede ovoj moj post onaka kako sto treba da zvuci na Angliskiot.
Sega vaka, stvarno e zalosna gletkata za zaminuvanje na igraci koj apsolutno vredat na igrava, a prinudno zaminuvaat od igrava poradi pregolemite plati sto gi imaat, a mnogute menadjeri na timovi ne mozat da im gi plakaat platite i se prinudeni da gi prodavaat, duri gledam i timovi od prvite ligi prodavaat takvi zverovi, a toa e apsolutno poradi pregolemata plata, taka menuvajki timovi, na kraj stasuvaat do otpustanje, se razbira, stom se otpustat od nekoj tim tie se stavaat na TL kako " Sloboden Igrac ", no po nekolku ne uspesni transferi tie za sekogas zaminuvaat od igrava, sega da ne postiram nekolku primeri so igraci, bidejki poveketo aktivni menadjeri znaat za koi igraci se zboruva.
Vo mnogu online igri, slicni vakvi kako buzzer beater, vakvi igraci so golemi plati zaminuvaat vo penzija so samo tri-cetiri promeneti timovi, a tuka nekoj igraci zaminuvaat prinudno duri i na mladi godini (23-25-27....), bi trebalo GM da prevzemat nekakva si inicijativa da se promeni ovaa nepravilnost. Pa bi sakal ovoj post " dimac " da go objavi na nekoj del od forumite za koi jas ne sum dovolno zapoznaen, a ako nema takov forum, bi go zamolil da go dostavi do nekoj od Glavnite na igrava.

This Post:
00
241080.2 in reply to 241080.1
Date: 4/28/2013 5:34:24 PM
Overall Posts Rated:
203203
Проблемот што го наведе не е нов. Искрено, јас немам никаков проблем со заминувањето на овие звезди. Мене како менаџер дури и ми одговара тоа што на моите ривали ќе им останат на располагање помал број зверови. Верувам дека и ти како газда на тим немаш ниту добивка ниту загуба со тоа што зверови заминуваат во пензија. Сериозно, каков проблем има твојот тим со замунувањето на овие ѕвезди во пензија?

Второ, целата игра е всушност менаџирање со плати/скилови. Добро ти е позната формулата за пресметка на платите и има 3-4 алатки кај што можеш да предвидиш колкава ќе биде платата на некој играч следната сезона (ако тој играч си го тренирал и добил нови скилови што следната сезона ќе му ја покачат платата). Самиот можеш врз основа на тие алатки да составиш виртуелен тим со играчи и скилови/плати какви што мислиш дека ќе ти требаат за остварување на целите. Пример, 500,000 долари/неделно буџет за плати па бујрум менаџирај - состави тим од 10тина играчи во рамките на тој износ.

This Post:
00
241080.3 in reply to 241080.2
Date: 4/28/2013 7:04:09 PM
Overall Posts Rated:
66
Јас мислам дека на играв има е превише играчи од тоа што е потребно, и цените на играчи кој што се солидни и се за на ниво за прва и втора лига се преефтини и ги има премногу, па секој ден има играчи кој се продаваат по 500-600К а се солидни и ги има колку сакаш. Баш поради тоа што има едно чудо начи ни на спасување на тие играчи и се пензионираат прекасно. Тоа што играчите од сите банирани, неактвни и банкротирани тимови идат на продажба остава премногу играчи во играта и затоа и вредноста на јаките играчи не е реално. Па не е реално и нормлано да може да се купи играча кој ќе ти игра у прва петорка во прва и втора лига за пари кој се еднакви на заработка од 2-3 недели. Затоа и многу менаџери не тренираат играчи зошто е апсолутне не исплатливо бидејќи има едно чудо готови играчи за смешна цена.
Когоа не би останувале толку многу играчи би било многу поисплатливо да се тренира сопствен играч и нормално цената на стварно квалитетните играчи би била поголема и не би се откажувале туку така од звездите.
Вака битно е само да се присобере некоја пара а за играчи нема фрка лесно ќе си купиш...

From: Dadimo
This Post:
00
241080.4 in reply to 241080.3
Date: 4/28/2013 7:37:31 PM
Overall Posts Rated:
5555
Проблемот е во одлуката на ББ-лицата да играч од БОТ или баниран тим да иде на ТЛ за 1 милион почетна цена ако има плата над 100К. Цената на играчите со големи плати е многу ниска на ТЛ и ретко кој сака да фрла 1 милион за играч со голема плата. Јас пред неколку сезони имав една таква глупава спасувачка авантура за која и ден денес се каам кога дадов 1 милион на гладно срце за овој играч (10638354) кој подоцна неможев ни за 1/3 од парите за кои го купив да го продадам. Решението на овој проблем (ако е проблем) е во тоа да се ставаат овие звезди на почетна цена 500К, па ако некој не сака ни толку да даде за некоја звезда тогаш заслужил да се пензионира.

Last edited by Dadimo at 4/28/2013 7:39:55 PM

From: Xsago
This Post:
00
241080.5 in reply to 241080.4
Date: 4/29/2013 4:13:04 AM
Overall Posts Rated:
128128
Мене искрено воопшто не ми пречи, па дури и би рекол дека е нормално да има вакво пензионирање. Па и во реалната кошарка заради различни причини, играчите може да се пензионираат пред време. Плус, ако се стварно добри играчите секогаш ќе се најде некој да ги купи. Ама најчесто се работи за играчи со огромни плати, а многу лоши секундарни скилови. Такви играчи реално и не се добри иако им е висока платата. Според мене тие треба што побрзо да исчезнат од ББ.

А се согласувам со Тонио дека тоа што има премногу играчи со високи плати, ја нарушува желбата за тренирање. Ама оптимист сум дека сето тоа наскоро ќе се среди.

From: Onisifor

This Post:
00
241080.6 in reply to 241080.5
Date: 4/29/2013 7:36:39 AM
Overall Posts Rated:
203203
А се согласувам со Тонио дека тоа што има премногу играчи со високи плати, ја нарушува желбата за тренирање. Ама оптимист сум дека сето тоа наскоро ќе се среди.
Да додадеме дека ретко кој може да истренира играч онаков каков што самите сакаме, особено кога зборуваме за мултискил играчите. Така што, тренингот се уште ја има својата централна важност во менаџирањето на резултатските успеси. Економскиот профит од тренингот е намален, но и јас сум оптимист дека наскоро ќе се подобри.

This Post:
00
241080.7 in reply to 241080.6
Date: 4/29/2013 8:46:22 AM
Overall Posts Rated:
66
Да додадеме дека ретко кој може да истренира играч онаков каков што самите сакаме, особено кога зборуваме за мултискил играчите. Така што, тренингот се уште ја има својата централна важност во менаџирањето на резултатските успеси. Економскиот профит од тренингот е намален, но и јас сум оптимист дека наскоро ќе се подобри.

Во право си но тоа е за највисоките нивоа борба за титула Б3 и сл. Но за средни високите нивоа за менаџмет како втора лига, борба за влез у прва и опстанок. Воопшто немора да тренираш играчи комотно можеш да си купиш такви колку сакаш зошто ги има превише баш поради тоа што цело време остануваат во играта и покрај тоа што тимовите им остануваат у историја. Кога ќе ја направиш математиката, за да произведеш играча кој би бил користен имаш вака. Инвестиција во драфт(или да го купиш од друг горе доле исти пари.)400-500К + Ангажман на тренер 6ка 500-600К + Плата за тренер 4 сезни 2М + плата за играчот тие 4 созони додека е некорисен 800К до 1М. За да тренираш повеќе од еден треба да ти трпи тимот со резултати.
Просто кажано 4-5 М за да напраиш играч што личи на нешто плус време од 4-5 сезони. Наместо тоа си купиш играч гото в 70-80К за 1М и му плаќаш плата у наредни 4 сезони негде околу 4М.
Тоа е математиката што сакав да ја посочам и што не ми се свиѓа во играва, секако дека има многу други фактори што влијата зашто и како ама секако дека ситуацијава каква што е моментално е иста за сите па нели сите имаме исти шанси да се снајдеме во неа.

This Post:
00
241080.8 in reply to 241080.7
Date: 5/1/2013 8:31:41 AM
Overall Posts Rated:
2929
Po moe ne e se do platata. Nekoi menadjeri EPTEN se precenuvaat i koga prodavaat nekoi igraci gi precenuvaat so cenata.

Toa osobeno vazi za nasite menadjeri. Kako da zemam mlad igrac koga cenata e tolku naduena da ni samiot toj sto prodava ne saka da pomisli da go kupi.. Ne moze igrac sto pocnal da igra kosarka da se prodava za 1 000 000 zato sto imal potencijal za NAJDOBAR NA SITE VREMINJA.Barem pocetna cena da bide 3 pati pogolema od platata, a posle nekasi davaat koj kolku saka.

Ako jas go kupam toj igrac za 1000 000 ke odam bankrot ili treba drugite igraci da bidat PIONERI i da ne im dadam pari.

From: Dadimo
This Post:
00
241080.9 in reply to 241080.8
Date: 5/2/2013 4:33:00 AM
Overall Posts Rated:
5555
Уште еден одличен бек замина пред време во пензија: (13285909)

This Post:
00
241080.10 in reply to 241080.9
Date: 5/2/2013 4:48:36 AM
Overall Posts Rated:
2727
E tuka te cekav dadimo, eve te prasuvam, ako ne sum vo pravo za ovaa tema, zosto ne e kupen vakov igrac, i pred nekoe vreme pisav nesto vo vrska so edna druga online basket igra, deka tamu se kupuvaat igraci so plata nad 200 000, i po 30....32...do 35-36 godini, ama znaci mozat da se odrzuvaat so plati, pa duri vakvi igraci so golemi plati kupuvaat i menadjeri od poniskite ligi, i gi cuvaat podolgo vreme vo timot. A tuka vakvi zvezdi zaminuvaat premnogu rano od igrava, i toa se poradi golemite plati, a premalite finansiski zarabotuvanja. Mora da se prevzeme nesto vo vrska so vakvi prerani odkazi od igrava. Ili platite na trenerite da se naplatuvaat ednas vo edna sezona a ne kako sega, sekoja nedela, ili da se zgolemat nekako nedelnite finansi, so takvo nesto ke im se dade kakva takva sansa na vakvi zvezdi da ostanat nesto poveke na igrava, i poi timovite.

This Post:
00
241080.11 in reply to 241080.10
Date: 5/2/2013 5:26:44 AM
Overall Posts Rated:
5555
Нема што мене да ме чекаш за ова, јас пред тебе почнав да зборам за овој проблем. Играва е далеку од реална кога квалитетни играчи рано се пензионираат и се шетаат од еден нискологаш во друг нисколигаш. Дека треба нешто да сменат со финасиите треба, се помалку пари имаме на располагање па затоа цената на играчите со големи плати е многу ниска на ТЛ што резултира со предвремена пензија. Можно е за некоја сезона намерно да идам во втора лига затоа што неможам да плаќам тим каков што сакам да имам иако сум 10 сезони во прва лига. Јас сакам играва да биде реална а ова со раното пензионирања на звездите не е реално ама ние не одлучуваме за ова, како е за нас така е за сите.