Ne mi se dopaga!
Dali mislam deka e losho? Ne, bash mislam deka e dobro. Ali bash zatoa i ne mi se dopaga. Glupavite menadzeri nema da moze veke da pravat tolku ednodimenzionalni igraci i da se cudat zashto nemaat rezultati. Sto ja pravi poteshka zadacata za ostanatite.
Vo prodolzenie se nekolku moi razmisluvanja za noviot sistem na treniranje (seto ova se
pretpostavki vrz osnova na objavenata informacija) i preku niv ke se obidam da odgovoram na citiraniot del, a stavot koj go branam e deka
noviot trening sistem povtorno dava prednost na "pametnite menageri".
Ovoj spodelen trening dodava nesto bonus na random skill (koj ne e povrzan vo opisot na treningot), no toj bonus treba da bide relativno mal takasto trenerite - kreatori na ednodimenzionalni stvorenja neka ne se nadevaat deka so pomos na BB-programerite fatile poudobna pozicija od onie koisto treniraat balansirani igraci. Cuda nema da se slucuvaat. Mozebi ke dobijat strelka na (pretpostavka) "dodavanje" koga treniraat 1-na-1, no ako ocekuvaat deka ke vidat poveke od 2 takvi strelki vo rok od 5-6 sezoni pri postojan 1-na-1 trening togas se vo golema zabluda. 1-na-1 e vrzan za dodavanje isto tolku kolku sto e vrzan i za skokovi - spodeluvanjeto e random sekoja nedela. Nikogas
nema da napravat balansiran igrac so praktikuvanje na samo 1 do 2 tipa trening.
Vtoro, ovoj cross-trening ke predizvika i
negativen efekt kaj takvite menageri koi se vrzani so starite ednodimenzionalni trening naviki. Vo najavata e objasneto deka (parafrazirano) "...Kaj prosecnite igraci spodeluvanjeto ke iznesuva 10% koe ke se odzeme od primarniot trening efekt... odnosno kaj prosecnite igraci ke ima namaluvanje za 10% na primarniot trening efekt. Procentot na ova "skratuvanje" ke bide se ponaglaseno kako igracot stanuva se poednolicen".
Primer, ako treningot nadvoresna odbrana za plejmejkeri so trener 5 kaj 18 godisen igrac so visina 190 cm so postojano treniranje vo traenje od 16 nedeli dosega daval 10 skila+, sega ke dade pokacuvanje ke bide za 9 skila+ (ova ako zememe deka namauvanjeto e okolu 10%). Ako se dodade dopolnitelnoto "zakocuvanje" niz nedelite so rastot na primarniot skil, ke dobieme pogolemo namaluvanje --- veruvam deka ima nekoja gorna granica na spodeluvanjeto na treningot no nitu znam kolku e, nitu imam dokazi da potkrepam. Ocekuvam da e nekade 75% : 25% na maksimalnoto nivo.
Vo primerot za igracot ne go zemav vo predvid "negativniot elasticen efekt" (prisuten i pred novite promeni) koj predizvikuva namaluvanje na trening efektot proporcionalno na goleminata na razlikata na zasegnatiot skil so ostanatite skilovi koi se vazni za pozicijata na igracot. Ovde nemas nikakov share, samo ednostavno namaluvanje. Taka sto dolgorocno vkupnoto namaluvanje moze da bide mnogu pogolemo kaj trenerite ednodimenzionalci.
I treto (spored mene najvazno), kako
prednost kaj trenerite na balansirani igraci e toa sto ke bidat podlozni na mnogu pomal random vo gradenjeto na nivnite igraci. Mozebi (nekogas) nekoj ke ima nervozen moment koga kaj bekot sistemot ke odluci da mu pokaci skil na skokovi pri, na primer, trening sut od dalecina (trenerite na bekovi mrazat visoko nivo na skokovi zaradi golemiot efektot vrz platata), megutoa ovoj procent na random sekogas ke bide pomal otkolku kaj trenerite na nebalansirani igraci. Trenerite na balansirani igraci mnogu poprecizno mozat da go planiraat razvivanjeto na svoite igraci, a toa go smetam za prednost.
Generalno mi se dopagjaat promenite. 18 godisnite igraci sto sega pocnuvaat so trening postepeno ke stanuvaat dominantna slika na transfer listite. Tie ke bidat igraci so popodnosliv profil i retko koga ke vidime igraci so nivo 1 na poveke vestini. Momentalno mozebi ne mi odgovaraat (mi pomesa nekoi raboti vo planiranjeto), no dolgorocno mislam deka ke dadat pointeresen moment.
P.S. Vreme e da ja reaktivirame poseriozno temata "zeleni strelki" i da prijavime cudna strelka :)