BuzzerBeater Forums

BB Hellas > Οικονομικη αναλυση & διαχειρηση προπονησης

Οικονομικη αναλυση & διαχειρηση προπονησης

Set priority
Show messages by
From: str77
This Post:
77
323149.1
Date: 03/06/2024 08:35:23
Xeftilaikos
A1
Overall Posts Rated:
10751075
Second Team:
Back2Back
Μετα το "ΕΘΝΙΚΗ: Ικανοτητες κ πλανο προπονησης" (317336.1), εφτασε εστω και με μεγαλη καθυστερηση το 2ο και ισως σημαντικοτερο μερος του οδηγου προπονησης. Σε αυτο το μερος θα μιλησουμε για τα κοστη της προπονησης, για τις εγκαταστασεις, για το αγωνιστικο πλανο, για τις οικονομικες παγιδες που πρεπει να αποφυγουμε και για το τροπο που μπορουμε να ετοιμασουμε την ομαδα μας για ενα μακροχρονιο πλανο προπονησης.

Ο οδηγος γραφτηκε κυριως για να βοηθησει και να προετοιμασει οσους θελουν να προπονησουν παικτες εθνικης, που οι οικονομικοι κινδυνοι ειναι μεγαλυτεροι. Η φιλοσοφια ομως ειναι κοινη για ολους. Ειτε φτιαχνουμε παικτες εθνικης, ειτε απλα παικτες για την ομαδα μας, η λογικη ειναι παρομοια. Οποτε οι πληροφοριες που θα διαβασετε παρακατω ειναι χρησιμες για ολους οσους προπονουν ή θελουν να προπονησουν στο μελλον.

Παμε λοιπον να ξεκινησουμε απο τα θετικα και τα αρνητικα της προπονησης γενικοτερα.

Last edited by str77 at 03/06/2024 09:25:33

From: str77

This Post:
11
323149.2 in reply to 323149.1
Date: 03/06/2024 08:36:11
Xeftilaikos
A1
Overall Posts Rated:
10751075
Second Team:
Back2Back
Τα +/- της προπονησης


ΘΕΤΙΚΑ

1. Παικτης οπως τον θελουμε. Πολλες φορες, ψαχνουμε στην αγορα για παικτες αλλα δεν βρισκουμε αυτον που θα κανει τη διαφορα. Αλλες φορες τον βρισκουμε αλλα η τιμη εκτοξευεται. Αν ομως τον προπονησουμε μονοι μας, τοτε τον φτιαχνουμε οπως ακριβως τον ονειρευομαστε, χωρις να χρειαζεται να ξοδεψουμε ενα σωρο λεφτα για να τον αποκτησουμε.

2. Εμπορικα κερδη. Οι ελληνες δινουν ενα μικρο μπονους στα εμπορικα εσοδα, που φαινεται στη κατηγορια "Ντραφτ και ντοπιοι". Αυτο το μπονους ειναι μεγαλυτερο αν ο παικτης εγινε ντραφτ στην ομαδα μας. Υπολογιζεται οτι το μπονους αυτο ειναι απο 5 εως 10% του μισθου, αν ο παικτης ειναι δικο μας ντραφτ τοτε το ποσοστο πλησιαζει το 10%. Ο τυπος υπολογισμου ειναι πολυπλοκος, κατα προσεγγιση ομως αυτα ειναι τα νουμερα. Σε περιπτωση που ο παικτης παιζει στην εθνικη, παιρνουμε ενα επιπλεον μπονους περιπου 12-15% στις "πωλησεις φανελας παικτη". Εαν δηλαδη προπονησουμε το δικο μας ντραφτ και φτασει στην εθνικη, περιπου το 1/5 του μισθου του θα το εξοικονομουμε απο τα εμπορικα, απλα επειδη ειναι ελληνας διεθνης. Μπορει να παρουμε περισσοτερα απο τα εμπορικα, εαν ο παικτης ειναι στους κορυφαιους της κατηγοριας σε διαφορες στατιστικες (οπως πχ σε ποντους, ασσιστ κτλ), το οποιο ειναι και το πιθανοτερο σεναριο αν αναλογιστουμε τι παικτες παιζουν στην εθνικη.

3. Αυξηση ικανοτητων χωρις αυξηση μισθου. Ως γνωστον, οι μισθοι ανανεωνονται στην αρχη καθε σεζον. Κατα τη διαρκεια της σεζον ομως, οι προπονησιμοι ανεβαζουν ικανοτητες και ο "πραγματικος" μισθος τους ειναι μεγαλυτερος απο οτι πληρωνουμε. Ετσι γλιτωνουμε καποια χρηματα. Σε μικρες ηλικιες η διαφορα ειναι ανεπαισθητη, αλλα οσο μεγαλωνουν οι παικτες γινεται σημαντικη. Για παραδειγμα, στα 24-25 θα μπορουσε ενας παικτης να ξεκινησει τη σεζον με μισθο περιπου 50.000$, αλλα ο "πραγματικος" τους μισθος κατα τη διαρκεια των play offs μπορει να αγγιξει τις 80.000$. Αν εχουμε 3 προπονησιμους, σε αυτη τη περιπτωση, μπορουμε να γλιτωσουμε αρκετα χρηματα και η ομαδα μας μπορει να αποδοσει καλυτερα απο οτι "δειχνουν" οι μισθοι της.

4. Η χαρα της Παρασκευης. Περισσοτερο ψυχολογικο, παρα ουσιαστικο. Ειναι ωραιο να περιμενεις τη Παρασκευη για να δεις τη βελτιωση των παικτων σου. Υπηρχαν εποχες που φοβομουν την ημερα της προπονησης, γιατι οι υπερηλικες παικτες μου εχαναν τη μια ικανοτητα μετα την αλλη. Τα πρασινα βελακια μου φτιαχνουν τη διαθεση.

5. Αυξηση της αξιας του ροστερ. Στο BuzzerBeater, η αξια των παικτων εξαρταται απο τις ικανοτητες και την ηλικια τους. Ενας 28χρονος παικτης προφανως εχει μεγαλυτερη αξια απο εναν 33χρονο με τις ιδιες ικανοτητες. Η προπονηση, αυξανει τις ικανοτητες του παικτη και μαζι την αξια του. Οποιος παικτης ομως δεν προπονειται, οπως καταλαβαινετε, χανει αξια. Αυτο σημαινει πως μια ομαδα που προπονει, αυξανει ή στη χειροτερη κραταει την συνολικη αξια του ροστερ της στα ιδια επιπεδα. Αντιθετα, ομαδες που δεν προπονουν, σταθερα χανει αξια το ροστερ τους.


Last edited by str77 at 03/26/2024 06:11:15

From: str77

This Post:
11
323149.3 in reply to 323149.2
Date: 03/06/2024 08:36:57
Xeftilaikos
A1
Overall Posts Rated:
10751075
Second Team:
Back2Back
Θα δωσω ενα πολυ θεωρητικο παραδειγμα, για να γινω κατανοητος. Μια ομαδα που δεν προπονει εχει 8 παικτες (οι υπολοιποι ειναι πολυ χαμηλης αξιας και δεν θα τους υπολογισω), ας πουμε οτι καθε παικτης εχει αξια 1.000.000$, που σημαινει πως η συνολικη αξια του ροστερ ειναι 8.000.000$. Μια σεζον αργοτερα, καθε παικτης θα εχει χασει λιγη απο την αξια του. Ας πουμε οτι πλεον η αξια του καθε παικτη ειναι 900.000$. Αυτο σημαινει πως η αξια του ιδιου ροστερ την επομενη σεζον θα ειναι περιπου 7.200.000$. Ας υποθεσουμε τωρα, πως μια αλλη ομαδα προπονει 3 απο τους 8 παικτες της, οι οποιοι και παλι εχουν 1.000.000$ αξια ο καθενας. Αυτο σημαινει οτι 3 παικτες της θα αυξησουν αξια και ισως φτασουν στο 1.200.000$. Οι υπολοιποι 5 παικτες θα χασουν οπως και πριν λιγη αξια, που οπως και προηγουμενως την υπολογισαμε στις 900.000$. Η αξια αυτης της ομαδας μια σεζον αργοτερα, θα ειναι περιπου 8.100.000$. Οπως βλεπεται η συνολικη αξια του ροστερ αυτη της ομαδας μπορει να μην εχει τεραστια αυξηση, ειναι ομως αρκετα μεγαλυτερη απο την πρωτη ομαδα που δεν προπονουσε. Ειναι χρηματα που εξοικονομουμε αλλα δεν ειναι ευκολο να τα υπολογισουμε, ειναι ομως σημαντικο να κατανοησουμε το οικονομικο οφελος που προκυπτει απο την αξια των παικτων.



ΑΡΝΗΤΙΚΑ

1. Κοστος προπονησης. Δεν ειναι μικρο το κοστος της προπονησης, εξαρταται βεβαια απο την ποιοτητα της. Εαν χρησιμοποιησουμε τους καλυτερους γυμναστες και προπονητες νεων, μαζι με γυμναστηριο και βοηθητικο γηπεδο, τοτε τα αποτελεσματα της προπονησης θα ειναι θεαματικα αλλα και το κοστος αρκετα υψηλο. Μπορουμε φυσικα να επενδυσουμε λιγοτερα αλλα η ποιοτητα της προπονησης θα ειναι αναλογη. Ειτε επενδυσουμε πολλα, ειτε λιγα, ενα κεφαλαιο θα πρεπει να το διαθεσουμε. Αντιθετα ομαδες που δεν προπονουν, το αντιστοιχο κεφαλαιο μπορουν να το επενδυσουν σε παικτες.

2. Αγωνιστικο κοστος. Η προπονηση εχει αντικτυπο στο αγωνιστικο κομματι. Ειναι η φυση του ΒΒ τετοια, οι ομαδες που προπονουν εχουν καποια μειονεκτηματα. Δεν μπορουν να εχουν υψηλες αντοχες και βολες. Ο προπονησιμος πρεπει συνηθως να παιζει 48 λεπτα, γεγονος που μειωνει την αποδοση του. Επισης, καποιες φορες θα πρεπει να προπονηθει σε θεση που θα ειναι δυσκολο να καταστρωσουμε ενα καλο αγωνιστικο πλανο.

3. Ναρκοπεδιο οι ομαδικες προπονησεις. Για μεγαλο διαστημα, μεχρι να μεγαλωσουν αρκετα οι παικτες, οι ομαδικες προπονησεις ειναι απαγορευμενες. Οι ομαδες που δεν προπονουν, εχουν τη δυνατοτητα να κανουν ομαδικες προπονησεις. Με αυτον τον τροπο, μπορουν να εχουν μονιμα καλες αντοχες και βολες, ενω οταν θεωρησουν οτι ειναι απαραιτητο, μπορουν να προπονησουν αγωνιστικες καταστασεις. Αντιθετα, οι ομαδες που προπονουν δεν εχουν αυτο το πλεονεκτημα.

4. Εμποδιο η αντοχη στις μεταγραφες. Η προπονηση περιοριζει το ευρος των παικτων που πρεπει να αγοραζουμε. Οσο καλος κι αν ειναι ενας παικτης, εαν εχει χαμηλη αντοχη, δεν θα αποδοσει ποτε τα αναμενομενα. Θα πρεπει λοιπον, να αγοραζουμε παικτες που εχουν ηδη υψηλη αντοχη ή τουλαχιστον να μην εχουν πολυ χαμηλη. Αντιθετα, ομαδες που δεν προπονουν, μπορουν να βελτιωσουν την αντοχη ενος παικτη αμεσα. Οποτε δεν θα εχουν προβλημα να αγορασουν παικτη ακομα και αν εχει εξαιρετικα χαμηλη αντοχη.

Last edited by str77 at 03/06/2024 08:55:49

From: str77

This Post:
00
323149.4 in reply to 323149.3
Date: 03/06/2024 08:37:22
Xeftilaikos
A1
Overall Posts Rated:
10751075
Second Team:
Back2Back
Προσωπικο

Γυμναστης

Πολλα εχουν αλλαξει τα τελευταια χρονια στον κοσμο του ΒuzzerBeater, ο γυμναστης ομως εξακολουθει να ειναι ο σημαντικοτερος παραγοντας σε οτι αφορα τη προπονηση. Στοχος ειναι να φτιαξουμε εναν top class παικτη (μονο τετοιοι παιζουν στις εθνικες) οποτε το επιπεδο του γυμναστη μας πρεπει να ειναι μεγαλο. Ενας εκπληκτικος (lvl 6) ειναι η καλυτερη επιλογη απο αποψη αποδοσης/κοστους, ο παγκοσμιας κλασης (lvl 7) θα δωσει το καλυτερο αποτελεσμα ομως ειναι πολυ μεγαλο το κοστος του και θελει προσοχη στο οικονομικο κομματι. Ενας δυνατος (lvl 5) ειναι πιθανοτατα ικανος να φτασει τον παικτη σας σε επιπεδο εθνικης, ομως πλεον το αθροισμα των skills ξεφευγει στους διεθνεις. Οποτε δεν ειναι η καλυτερη επιλογη απο αποψη αποδοσης, είναι ομως ο πιο οικονομικος.

Εμεις σας προτεινουμε, εαν ειναι οικονομικα εφικτο, να επιλεξετε εναν εκπληκτικο (lvl 6). Ο δυνατος (lvl 5) συνισταται μονο οταν το κοστος ενος καλυτερου ειναι δυσβασταχτο. Ο παγκοσμιας κλασης (lvl 7) ειναι μονο για χοντρες τσεπες. Γυμναστες χαμηλοτερου επιπεδου απορριπτονται, μονο σε ειδικες περιπτωσεις προς το τελος της προπονησης ισως να ειναι αποδεκτος ενας αξιοσεβαστος (lvl 4), σε γενικες γραμμες ομως δεν ειναι αρκετος για εναν παικτη εθνικης.

Η προπονηση ειναι μια μακροχρονια διαδικασια, αυτο σημαινει οτι θα χρειαστειτε, πιθανοτατα, να αγορασετε 3-4 ή περισσοτερους γυμναστες μεχρι να ολοκληρωσετε το εργο σας. Για το καλυτερο αποτελεσμα προτεινουμε ολοι τους να ειναι τουλαχιστον εκπληκτικοι (lvl 6), εναλλακτικα για οσους δεν εχουν το πορτοφολι προτεινουμε μια μιξη εκπληκτικων (lvl 6) και δυνατων (lvl 5).

Αυτα ισχυουν μεχρι την ηλικια των 27-28. Απο εκει και περα εαν ο παικτης ειναι σε καλο επιπεδο, μπορειτε να δουλεψετε ακομα και με εναν αξιοσεβαστο (lvl 4) γυμναστη, καλο ειναι ομως να παρετε πρωτα τη γνωμη του εκαστοτε προπονητη της εθνικης. Μαλιστα ειναι το χρονικο σημειο που πιθανοτατα ο παικτης θα χρειαστει προπονηση στην αντοχη του.

Δεν ειναι απαραιτητο ο γυμναστης να εχει ειδικοτητα, θα ηταν ομως καλυτερα αν επιλεγατε εναν με φυσικη κατασταση. Αυτος θα μειωσει την πτωση της αντοχης του, ετσι θα ειναι πιο ευκολο να βγαζει 48λεπτα μεχρι να φτασει σε ηλικια να προπονηθει στην αντοχη. Θα βοηθησει επισης να ειναι και οι υπολοιποι παικτες σας πιο αποδοτικοι σε αγωνιστικο επιπεδο. Επειδη ομως η ειδικοτητα κοστιζει χωρις να προσφερει κατι εξαιρετικο, προτεινεται εαν βρειτε καποιον σε καλη τιμη αλλα δεν ειναι απαραιτητη.

Η "επεκταση καριερας" δεν θα προσφερει κατι στους προπονησιμους, αφορα παικτες μονο ανω των 34 ετων. Εαν εχετε πολλους παικτες σε προχωρημενη ηλικια τοτε θα μπορουσατε να παρετε εναν γυμναστη με αυτη την ειδικοτητα, αλλα γνωμη μας ειναι πως δεν αξιζει εκτος εαν τον βρειτε σε τιμη ευκαιριας.


Προπονητης νεων

Μπηκε στη μπαζερικη ζωη μας σχετικα προσφατα, εφερε ομως μεγαλες αλλαγες στο ΒΒ. Ειναι ενας απο τους λογους που υπαρχει τοσο μεγαλη ποσοτητα παικτων με 150+ skills, ενω πλεον βλεπουμε παικτες να φτανουν ή να ξεπερνουν τα 160 skills. Ο προπονητης νεων προσφερει εξτρα προπονηση, επιπλεον αυτης που δινει ο γυμναστης, μονο για τους παικτες ηλικιας 18-19 χρονων.

Ισχυει οτι και με τους γυμναστες, δηλαδη ο εκπληκτικος (lvl 6) ειναι ο καλυτερος στη σχεση αποδοσης/κοστους, ο παγκοσμιας κλασης (lvl 7) ειναι ο πιο αποδοτικος αλλα και ακριβος, ενω ο δυνατος (lvl 5) ειναι ο φθηνοτερος και ο λιγοτερο αποδοτικος. Στον προπονητη νεων ισως μπορειτε να κανετε μια εκπτωση και να αγορασετε εναν αξιοσεβαστο (lvl 4) αλλα δεν συνισταται.

Εμεις και παλι προτεινουμε εναν εκπληκτικο (lvl 6), επειδη ομως δεν αντεχουν ολες οι τσεπες και ο δυνατος (lvl 5) ειναι αποδεκτος. Εφοσον ειναι οικονομικα εφικτο ο εκπληκτικος (lvl 6) γυμναστης σε συνδυασμο με τον εκπληκτικο (lvl 6) προπονητη νεων ειναι η καλυτερη επιλογη.

Last edited by str77 at 03/06/2024 08:57:00

From: str77

This Post:
00
323149.5 in reply to 323149.4
Date: 03/06/2024 08:38:47
Xeftilaikos
A1
Overall Posts Rated:
10751075
Second Team:
Back2Back
Ο προπονητης νεων χρειαζεται μονο για 2 σεζον (ή μια αν το ντραφτ ειναι 19 χρονων) οποτε πιθανοτατα ενας να ειναι αρκετος. Η τιμη αγορας τους δεν ειναι υπερβολικη οποτε εαν ο μισθος γινει δυσβασταχτος τοτε ισως συμφερει να αγορασετε μετα τη πρωτη σεζον εναν δευτερο.



Εγκαταστασεις


Γυμναστηριο

Ο πρωτος λογος της αυξησης των συνολικων ικανοτητων οπως προαναφερθηκε ειναι ο προπονητης νεων, ο δευτερος και εξισου σημαντικος ειναι το γυμναστηριο. Για να καταλαβουμε τι προσφερει πρεπει να γνωριζουμε τι ειναι η διασταυρωμενη προπονηση (cross training).

Οπως ειπωθηκε απο επισημα χειλη του ΒΒ, απο τον BB-Justin συγκεκριμενα, καθε διασταυρωνενη προπονηση (cross training) μπορει να παει σε οποιαδηποτε ικανοτητα. Δεν εξαιρειται καμια, μπορει να παει ειτε σε αντοχη και ελευθερες βολες, ειτε ακομα και στην ικανοτητα που δινουμε προπονηση. Το μεριδιο της ειναι 10% της προπονησης που παιρνει η βασικη ικανοτητα πριν το elastic effect. Αν για παραδειγμα προπονησουμε πιεση και ο παικτης ειναι να παρει 0,50 σε περιμετρικη αμυνα (χωρις το elastic effect), τοτε 0,05 θα παει τυχαια σε μια απο τις 12 ικανοτητες. Μπορει να παει ακομα και στην ικανοτητα που προπονησαμε, στο παραδειγμα μας δηλαδη στη περιμετρικη αμυνα. Μετα απο ολα αυτα, μπαινει στην εξισωση το elastic effect, το οποιο μπορει να επηρεασει και το μεριδιο του cross training.

Αφου ειδαμε τι ειναι η διασταυρωμενη προπονηση (cross training=CT), ας δουμε τι προσφερει το γυμναστηριο. Για καθε ενα επιπεδο παιρνουμε αλλο ενα μεριδιο CT που θα παει τυχαια σε μια ικανοτητα. Οποτε εχουμε:

Χωρις Γυμναστηριο: 1 μεριδιο CT

1ο επιπεδο: 2 μεριδια CT

2ο επιπεδο: 3 μεριδια CT

3ο επιπεδο: 4 μεριδια CT

Σημαντικη λεπτομερια, καθε μεριδιο CT μπορει να παει οπουδηποτε, μπορει να παει 2, 3 ή ακομα και 4 φορες στην ιδια ικανοτητα.

Ειναι παρακινδυνευμενο να εκτιμησουμε την αυξηση που μας δινει καθε επιπεδο γυμναστηριου, ομως θα το δοκιμασω. Πριν ξεκινησω, να πω πως οτι διαβασετε απο εδω και κατω ειναι προσωπικη εκτιμηση και οχι επισημη θεση των BBs. Οπως ξερουμε, καθε προπονηση ανεβαζει 2 εως 4 ικανοτητες, το CT ειναι το 10% της βασικης ικανοτητας που προπονειται πριν το elastic effect και οχι του συνολου της προπονησης. Η βασικη ικανοτητα, αναλογα την προπονηση, παιρνει απο 50% εως 90% της συνολικης προπονησης, τις περισσοτερες φορες αυτο το ποσοστο πλησιαζει το 70%. Αυτο σημαινει πως το CT προσθετει περιπου κατα μεσο ορο 7% στην αρχικη προπονηση. Οποτε η προπονηση χωρις γυμναστηριο μας δινει 100% κανονικη προπονηση + 7% CT ή αν το δουμε διαφορετικα, το συνολο της προπονησης (χωρις γυμναστηριο) ειναι περιπου 93,5% κανονικη + 6,5% CT. Επειδη ομως αυτα συμβαινουν πριν το elastic effect, το οποιο αν το εκμεταλλευτουμε σωστα μπορουμε να αυξησουμε το ποσοστο της προπονησης, καταληγω οτι κατα μεσο ορο ενα μεριδιο CT ειναι περιπου 6%. Ενα πιο ασφαλες συμπερασμα θα ηταν πως ειναι περιπου 5-7%. Με αυτα τα δεδομενα, που θα επαναλαβω οτι ειναι δικη μου προχειρη εκτιμηση, εχουμε τα εξης αποτελεσματα:



Προσοχη ομως, γιατι η αυξηση αυτη θα μοιραστει τυχαια στις ικανοτητες και αυτο δεν ειναι παντα καλο. Για παραδειγμα, στον "αμυντικο ψηλο με πασα" που εχουμε προτεινει, τυχαια ανεβασματα σε καποιες επιθετικες ικανοτητες περισσοτερο κακο θα κανουν παρα καλο. Θα ανεβασουν το μισθο του παικτη, ενω επισης ισως τον οδηγησουν σε περισσοτερες προσπαθειες για σουτ, κατι που ειναι ακριβως το αντιθετο απο αυτο που ζηταμε απο τετοιου ειδους παικτες. Καταληγουμε λοιπον οτι προπονουμε την πλειοψηφια των παικτων, εαν ειναι οικονομικα εφικτο, με γυμναστηριο επιπεδου 3. Εαν το κοστος ειναι μεγαλο για την ομαδα μας, θελουμε τουλαχιστον επιπεδου 1. Για τους ειδικους παικτες θα ηταν καλυτερα να μην εχουμε καθολου γυμναστηριο. Εξαιρεση ισως ο "guard mvp", που δεν ειναι τοσο κακο να παρει επιπλεον CT, καλο θα ηταν ομως να μην προπονηθει με υψηλου επιπεδου γυμναστηριο. Ισως εδω το επιπεδο 1 να ειναι η καλυτερη επιλογη

Last edited by str77 at 03/26/2024 06:27:28

From: str77

This Post:
00
323149.6 in reply to 323149.5
Date: 03/06/2024 08:39:32
Xeftilaikos
A1
Overall Posts Rated:
10751075
Second Team:
Back2Back
Βοηθητικο γηπεδο

Προπονει τις ελευθερες βολες. Γνωμη μας ειναι πως το επιπεδο 1 ειναι αρκετο και καλο ειναι, για οικονομικους λογους, να μην επενδυσετε περισσοτερα χρηματα εδω. Θα σας προσφερει ενα ανεβασμα ανα περιπου 13-14 βδομαδες. Στις 10 σεζον δηλαδη που θα προπονειται πριν παιξει εθνικη θα εχει ανεβασει περιπου 10-11 φορες, οποτε θα εχει φτασει σε ενα ικανοποιητικο επιπεδο. Προτεινεται μεγαλυτερο επιπεδο βοηθητικου γηπεδου μονο εαν ο παικτης σας εχει πολυ χαμηλη ικανοτητα στις βολες και το αντεχετε οικονομικα. Στο επιπεδο 3 οι παικτες σας θα ανεβασουν περιπου 2 φορες ανα σεζον την ικανοτητα τους.


Κοστος προσωπικου και εγκαταστασεων

Η προπονηση για αυτου του επιπεδου παικτες δεν ειναι φθηνη υποθεση. Θα πρεπει να υπαρχει ενα καλο αρχικο κεφαλαιο πριν ξεκινησετε. Ας αναλυσουμε αρχικα τα οικονομικα δεδομενα για το προσωπικο.


Κοστος γυμναστη και προπονητη νεων

Αρχικα να αναφερουμε οτι η αυξηση του μισθου εξαρταται απο την ικανοτητα του γυμναστη (οπως και καθε αλλου μελους προσωπικου). Ενας αξιοσεβαστος (lvl 4) αυξανει μισθο κατα 1,75% ανα εβδομαδα, ενας δυνατος (lvl 5) κατα 2%, ο εκπληκτικος (lvl 6) κατα 2,25% και ο παγκοσμιας κλασης (lvl 7) κατα 2,5%.

Η τιμη ενος γυμναστη εξαρταται κυριως απο την ικανοτητα του αλλα επισης απο τον μισθο και την ειδικοτητα του. Προφανως ενας εκπληκτικος με μισθο 25.000$ θα ειναι πολυ πιο ακριβος απο εναν με την ιδια ικανοτητα αλλα μισθο 50.000$.

Ακολουθουν πινακες που δειχνουν τη μεγιστη τιμη αγορας αναλογα την ικανοτητα και το μισθο. Στη τελευταια στηλη βλεπετε το χρονικο διαστημα που εκτιμουμε οτι συμφερει να κρατησετε τον γυμναστη.

Πινακας 1+2+3
(https://prnt.sc/MtfHW-5UUH0B)

(https://prnt.sc/OOjdz_DZUjL9)

(https://prnt.sc/Z3X1MLM4I0Em)

Καλο θα ηταν να μην ξεπερασετε τα προτεινομενα ποσα αγορας. Δεν ειναι ευκολο να αγορασετε σε αυτες τις τιμες και θα χρειαστει υπομονη μεχρι να βρεθει ο καταλληλος. Προτεινουμε επισης να αλλαξετε εναν δυνατο γυμναστη οταν ο μισθος του ξεπερασει τις 35.000$, εναν εκπληκτικο οταν ο μισθος φτασει στις 58.000$ και έναν παγκοσμιου κλασης όταν πλησιασει τις 95.000$.

Ειναι πολυ σημαντικο να αλλαζετε τους γυμναστες στο σωστο timing για να κρατησετε το συνολικο κοστος χαμηλα. Για παραδειγμα, ας υποθεσουμε οτι αγοραζουμε εναν εκπληκτικο γυμναστη με 25.000$ μισθο και τιμη αγορας 750.000$. Αποφασιζουμε ομως να τον αλλαξουμε μετα απο 2 σεζον. Οπως βλεπετε στον παρακατω πινακα, ο μισθος του σε 28 εβδομαδες θα εχει φτασει στα 45.588$ και συνολικα θα εχουμε πληρωσει σε μισθους περιπου 960.000$.

Πινακας 4
(https://prnt.sc/-b2SkCjwrX1e)

Αν σε αυτο το ποσο προσθεσουμε τις 750.000$ που ηταν η τιμη αγορας εχουμε ενα συνολο 1.710.000$. Αυτο σημαινει πως ο γυμναστης μας στοιχισε περιπου 61.100$ για καθε μια βδομαδα απο τις 28 που τον χρησιμοποιησαμε. Αν τωρα τον κρατησουμε για 4 σεζον θα μας κοστισει συνολικα περιπου 3.500.000$ (2.750.000$ σε μισθους συν το κοστος αγορας), το οποιο σημαινει μεσο εβδομαδιαιο κοστος περιπου 62.500$. Αν ομως τον κρατησουμε για 39 βδομαδες (όταν ο μισθος του θα είναι περιπου 58.000$) οπως προτεινεται, τοτε το μεσο εβδομαδιαιο κοστος ειναι περιπου 58.000$! Φαινονται μικρες οι διαφορες, αλλα πρεπει να υπολογισετε οτι η προπονηση μπορει να διαρκεσει πανω απο 140 εβδομαδες. Το βασικοτερο ολων όμως είναι να αγοραζεται ο γυμναστης στην καταλληλη τιμη!

Οι τιμες των προπονητων νεων ειναι προσιτες για ολους. Με λιγοτερο απο 100.000$ μπορεις να βρεις εαν εκπληκτικο με χαμηλο μισθο. Δυνατοι και αξιοσεβαστοι ειναι ακομα φθηνοτεροι. Ισως μονο για εναν παγκοσμιου κλασης χρειαστει να πληρωσετε κατι παραπανω, χωρις ομως παλι να ξεφυγετε πολυ απο αυτα τα δεδομενα.

Last edited by str77 at 03/06/2024 10:04:48

From: str77

This Post:
00
323149.7 in reply to 323149.6
Date: 03/06/2024 08:40:10
Xeftilaikos
A1
Overall Posts Rated:
10751075
Second Team:
Back2Back
*Οι τιμες των γυμναστων αυξομειωνονται κατα τη διαρκεια της σεζον. Τις πρωτες εβδομαδες υπαρχει μεγαλη ζητηση και ειναι δυσκολο να βρεις εναν γυμναστη σε καλη τιμη. Μετα την 3η-4η εβδομαδα οι τιμες επανερχονται σε νορμαλ επιπεδα, ενω στο τελος της σεζον και ειδικοτερα κατα τη διαρκεια των play offs, η ζητηση ειναι ελαχιστη οποτε οι πιθανοτητες να αγορασετε ενα γυμναστη σε καλη τιμη αυξανονται. Προτεινουμε λοιπον, εαν ειναι εφικτο, να αποφυγετε την αγορα γυμναστη στις αρχες της σεζον και να προτιμησετε τις τελευταιες εβδομαδες οπου οι πιθανοτητες να ψωνισετε φθηνοτερα ειναι αυξημενες.


Κοστος γυμναστηριου και βοηθητικου γηπεδου

Ολα τα κτηρια εχουν την ιδια τιμη αναλογα το επιπεδο. Το 1ο επιπεδο στοιχιζει 500.000$, το 2ο 300.000$ (800.000$ συνολικα) και το 3ο 200.000$ (1.000.000 συνολικα). Εαν "γκρεμισετε" ενα κτηριο παιρνετε τα μισα χρηματα πισω.

Περα απο το αρχικο κοστος χτισιματος, θα πληρωνετε 5.000$ εβδομαδιαιως για καθε επιπεδο. Οποτε εχουμε:

1ο επιπεδο: 5.000$ / εβδομαδα

2ο επιπεδο: 10.000$ / εβδομαδα

3ο επιπεδο: 15.000$ / εβδομαδα


Κοστος εκκινησης

Για να ξεκινησουμε προπονηση υψηλου επιπεδου, όπως απαιτειται για να φτιαξουμε παικτες εθνικης, χρειαζεται να επενδυσουμε ένα μεγαλο κεφαλαιο. Εάν ξεκινησουμε από το μηδεν και πρεπει να παρουμε γυμναστη, προπονητη νεων και να χτισουμε γυμναστηριο και βοηθητικο γηπεδο, καταλαβαινουμε ότι πρεπει να δαπανηθουν αρκετα χρηματα. Αναλογα φυσικα το επιπεδο ολων αυτων, εξαρταται ποσο ψηλα θα φτασει το συνολικο κοστος εκκινησης. Παραπανω αναλυσαμε τα κοστη, οποτε μπορειτε να βγαλετε τα συμπερασματα σας. Αυτό σημαινει ότι πρεπει να εχει γινει μια προεργασια, πρεπει πριν ξεκινησουμε να εχουμε μεριμνησει ώστε να υπαρχουν χρηματικα αποθεματα. Το ιδανικο θα ηταν τα αποθεματα αυτά, να μην αρκουν μονο για τα πρωτα εξοδα, αλλα να περισσευουν ώστε μελλοντικα να γινει πιο ευκολη η δουλεια μας. Θα είναι πιο ευκολο στη συνεχεια, όταν θα προσπαθουμε να ανεβουμε κατηγοριες, να εχουμε καποια λεφτα στην ακρη.

Προφανως καποια πραγματα μπορει να γινουν στη πορεια. Για παραδειγμα, εάν δεν περισσευουν τα χρηματα, μπορουμε να ξεκινησουμε με γυμναστηριο επιπεδου 1 και να το μεγαλωσουμε καποιες σεζον αργοτερα όταν τα οικονομικα μας θα είναι καλυτερα. Το ιδιο και με το βοηθητικο γηπεδο, μπορουμε να το χτισουμε 2-3 σεζον αργοτερα. Γενικοτερα όμως, προτεινεται να ειμαστε ετοιμοι όταν ξεκιναμε. Όχι για να μη μεινει πισω ο παικτης, αλλα για να εξασφαλισουμε το μελλον της ομαδας μας.

Επισης, μην ξεχναμε ότι θα χρειαστουν επιπλεον χρηματα για να αγορασουμε τους προπονησιμους μας. Επειδη συνηθως τη πρωτη σεζον προτεινεται να προπονουμε ενας σε έναν, που γινεται σε διπλη θεση, καλο θα ηταν να εχουμε 6 προπονησιμους. Μπορει καποιος να εχει 4 ή 5 προπονησιμους για ευκολια, το ιδανικο όμως είναι να εκμετελλευτουμε ολες τις διαθεσιμες θεσεις προπονησης για μεγαλυτερο κερδος. Αν ειμαστε τυχεροι, μπορει να παρουμε ένα ή δυο καλα ντραφτ, οποτε να γλιτωσουμε καποια εξοδα. Σε γενικες γραμμες όμως θα χρειαστει ένα χρηματικο ποσο για να συμπληρωσουμε την ομαδα προπονησιμων μας, το ποσο μεγαλο θα είναι εξαρταται από τις φιλοδοξιες μας και την ποιοτητα τους. ΣΙγουρα χρειαζομαστε έναν ή ακομα καλυτερα δυο ελληνες φημισμενους (εκτος αν προοριζονται για ειδικοι παικτες, οπου ισως αρκει να είναι MVP). Οι υπολοιποι δεν μας ενδιαφερει τι εθνικοτητας θα είναι.

Last edited by str77 at 03/06/2024 09:04:52

From: str77

This Post:
00
323149.8 in reply to 323149.7
Date: 03/06/2024 08:40:45
Xeftilaikos
A1
Overall Posts Rated:
10751075
Second Team:
Back2Back
Συνολικο κοστος προπονησης

Αν προσθεσουμε το κοστος των γυμναστων και του προπονητη νεων, το κοστος γυμναστηριου και βοηθητικου γηπεδου μπορουμε να βρουμε το συνολικο κοστος προπονησης. Εξαρταται απο την ποιοτητα της προπονησης, οσο περισσοτερα πληρωσετε τοσο καλυτερα θα ειναι τα αποτελεσματα. Παμε να τα δουμε αναλυτικοτερα.

Το μεσο κοστος ανα βδομαδα (κοστος αγορας + κοστος μισθων / εβδομαδες) για εναν δυνατο γυμναστη υπολογιζεται περιπου στις 35.000$, ενος εκπληκτικου στις 58.000$ και ενός παγκοσμιου κλασης στις 95.000$ περιπου. Στον παρακατω πινακα μπορειτε να δειτε τα συνολικα κοστη αναλογα το επιπεδο του γυμναστη και τη διαρκεια που τις χρησιμοποιουμε.

Πινακας 4
(https://prnt.sc/eOPYRFZHc1G_)

Σε αυτά τα νουμερα πρεπει να υπολογισουμε κατι πολύ σημαντικο. Σιγουρα η διαφορα αναμεσα στο κάθε επιπεδο γυμναστη φαινεται και είναι μεγαλη σε βαθος χρονου, υπαρχει όμως διαφορα στη ταχυτητα προπονησης. Τι σημαινει αυτό πρακτικα; αν για να τερματισουμε τη προοπτικη ενός φημισμενου χρειαζεται προπονηση μεχρι τα 30 του χρονια με έναν δυνατο γυμναστη, τοτε με έναν εκπληκτικο ισως χρειαζεται προπονηση μεχρι τα 28 ή τα 29, ενώ με έναν παγκοσμιας κλασης μονο μεχρι τα 27-28. Οποτε για να συγκρινουμε ομοια πραγματα, για να παρουμε το ιδιο αποτελεσμα με δυνατο γυμναστη θα μας κοστισει περιπου 6.370.000$, με έναν εκπληκτικο περιπου 9.000.000$ με 9.500.000$ και με έναν παγκοσμιας κλασης περιπου 14.000.000$. Στην ουσια πληρωνουμε περισσοτερα χρηματα για να κερδισουμε χρονο, για να εχουμε τους παικτες μας ετοιμους για περισσοτερες σεζον. Όχι μονο για την εθνικη, αλλα κυριως για την ομαδα μας. Δεν είναι ότι καλυτερο να πρεπει να προπονεις έναν 30χρονο. Και επειδη οι περισσοτεροι δεν το κανουν, συνηθως οι παικτες που προπονουνται αποκλειστικα με δυνατο γυμναστη δεν πιανουν το ταβανι τους, παρα μονο εάν ηταν ντραφτ με εξαιρετικο αρχικο σκιλλσετ.

Βεβαια, δεν είναι αναγκη καποιος να προπονησει μονο με δυνατο ή μονο με εκπληκτικο γυμναστη. Μπορει να ξεκινησει με ένα επιπεδο και υστερα να αλλαξει. Στον παρακατω πινακα βλεπετε το κοστος εάν προπονησουμε το μισο διαστημα με ένα επιπεδο και το άλλο μισο με ένα άλλο.

Πινακας 5
(https://prnt.sc/spHEsU8bg5aM)

Προσωπικη γνωμη, είναι καλυτερα να ξεκιναμε με έναν εκπληκτικο γυμναστη (ή παγκοσμιας κλασης για τους πολύ μερακληδες), εάν φυσικα το επιτρεπουν τα οικονομικα μας. Στο ξεκινημα της προπονησης οι αγωνιστικοι στοχοι είναι χαμηλοι, αυτό μας επιτρεπει να ριχνουμε τους μισθους και αρα να επενδυσουμε περισσοτερα χρηματα στη προπονηση. Αργοτερα, όταν οι παικτες μεγαλωσουν και οι αγωνιστικοι στοχοι αλλαξουν, θα χρειαζεται να διαθεσουμε περισσοτερα χρηματα στο ροστερ μας. Σε αυτό το σημειο θα είναι πιο δυσκολο να πρεπει να συντηρουμε ταυτοχρονα και έναν ακριβο γυμναστη. Οποτε, εάν καποιος σκεφτεται να μοιρασει τη προπονηση αναμεσα σε δυο επιπεδων γυμναστες, καλο θα ηταν να ξεκινησει με τον ακριβο.

Η δικη μου εμπειρια με τους Αβουρη, Πρεβεζανο είναι η εξης. Προπονηθηκαν από τη πρωτη μερα με εκπληκτικο γυμναστη - προπονητη νεων και γυμναστηριο επιπεδου 3. Στα 26 τους ειχαν πλησιασει αρκετα στο ταβανι τους, με τον Πρεβεζανο ηδη να εχει καποιες συμμετοχες προς το τελος της σεζον. Καπου στα μισα της χρονιας αυτης ειχε ερθει η ωρα να αλλαξω γυμναστη. Αποφασισα ότι δεν χρειαζεται να παρω παλι εκπληκτικο, πρωτον γιατι πλεον οι στοχοι είναι υψηλοι και το μισθολογικο κοστος εχει ανεβει, και δευτερον δεν ηταν αναγκη να εχω εκπληκτικο για να τους ολοκληρωσω.

Last edited by str77 at 03/06/2024 10:09:40

From: str77

This Post:
00
323149.9 in reply to 323149.8
Date: 03/06/2024 08:41:07
Xeftilaikos
A1
Overall Posts Rated:
10751075
Second Team:
Back2Back
Για τους προπονητες νεων τα πραγματα ειναι πιο απλα. Εαν παρετε εναν δυνατο με περιπου 15.000$ μισθο θα σας στοιχισει για 2 σεζον περιπου 550.000$ συν τα χρηματα που πρεπει να δωσετε για την αγορα του. Συνολικα το κοστος του εκτιμαται περιπου στις 600.000$. Απο την αλλη ενας εκπληκτικος με περιπου 20.000$ αρχικο μισθο, για 28 βδομαδες θα χρειαστει περιπου 770.000$, με το κοστος αγορας του να ειναι το πολυ 100.000$. Συνολικα θα σας κοστισει για 2 σεζον περιπου 850.000$. Τελος, ενας παγκοσμιας κλασης με αρχικο μισθο περιπου 30.000$ κοστιζει λιγοτερο από 200.000$ και οι μισθοι του για 2 σεζον υπολογιζονται περιπου 1.200.000$, συνολικα δλδ περιπου 1.400.000$.

Στο γυμναστηριο τα πραγματα ειναι σταθερα, ξερουμε ακριβως τι πρεπει να πληρωσουμε. Για το κοστος χτισιματος μιλησαμε ηδη, πρεπει ομως να υπολογισουμε πως τα μισα χρηματα θα μας επιστραφουν όταν και αν αποφασισουμε να το γκρεμισουμε. Για 13 σεζον το 1ο επιπεδο κοστιζει 1.160.000$, το 2ο 2.220.000$ και το 3ο 3.230.000$. Στον παρακατω πινακα βλεπετε αναλυτικα τα κοστη αναλογα το επιπεδο γυμναστηριου.

Πινακας 6
(https://prnt.sc/G4q8-9FUGQpe)

Για το βοηθητικο γηπεδο οπως ειπαμε το 1ο επιπεδο ειναι αρκετο. Το συνολικο κοστος του εξαρταται απο το ποτε θα το χτισετε. Εαν το κατασκευασετε απο τη πρωτη στιγμη και το κρατησετε μεχρι να φτασει ο προπονησιμος στα 30, τοτε το κοστος του θα ειναι 1.160.000$.

Αναφεραμε αναλυτικα το κοστος προπονησης ενος πρωτοκλασατου παικτη. Εχουμε πλεον μια ξεκαθαρη εικονα και οπως διαπιστωσατε δεν ειναι φθηνο χομπυ. Ο συνηθεστερος λογος αποτυχιας ομαδων που προπονουν ειναι οικονομικος, δεν καταφερνουν δηλαδη να διαχειριστουν σωστα το μεγαλο κοστος. Παρακατω θα δουμε πως πρεπει να θωρακισετε την ομαδα σας για να εχετε τα απαραιτητα εσοδα ωστε οχι μονο να συνεχισετε την προπονηση αλλα και να προοδευσετε σαν συλλογος.



Last edited by str77 at 03/06/2024 10:10:36

From: str77

This Post:
00
323149.10 in reply to 323149.9
Date: 03/06/2024 08:41:36
Xeftilaikos
A1
Overall Posts Rated:
10751075
Second Team:
Back2Back
Οικονομικη θωρακιση συλλογου

Καθε συλλογος εχει 3 πηγες εσοδων, το γηπεδο, τα εμπορικα και το τηλεοπτικο. Το τελευταιο ειναι σταθερο και δεν μπορουμε να το επηρεασουμε, στα αλλα δυο ομως ειναι στο χερι μας να αυξησουμε τα εσοδα.


Γηπεδο

Ειναι η βασικοτερη πηγη εσοδων! Ενα μεγαλο γηπεδο με σωστες αναλογιες ειναι απαραιτητο για την αναπτυξη της ομαδας σας, ποσο μαλλον για την προπονηση ενος ελληνα διεθνη. Πριν λοιπον μπειτε στη διαδικασια να φτιαξετε αυτον τον παικτη, πρεπει το γηπεδο σας να εχει χωρητικοτητα το ελαχιστο 15.000 θεσεις, ιδανικα με τις εξης περιπου αναλογιες 11.000 - 3.600 - 350 - 35. Για ομαδες που βρισκονται στη ΙΙ κατηγορια ή στην Α1 προφανως η χωρητικοτητα του γηπεδου πρεπει να ειναι ακομα μεγαλυτερη.

Επισης, πολυ σημαντικη ειναι η διαχειριση των τιμων. Το μεγαλο γηπεδο μπορει να σας προσφερει περισσοτερα μεγιστα εσοδα απο ενα παιχνιδι, με τις τιμες πρεπει να βρειτε τη σωστη ισορροπια ωστε να πλησιαζεται οσο γινεται περισσοτερο σε αυτο το μεγιστο.

Στοχος πρεπει να ειναι σε καθε διαζωμα ξεχωριστα να πλησιαζουμε το 100% στη πληροτητα αλλα να μην το αγγιζουμε. Οταν ενα διαζωμα ειναι τελειως γεματο τοτε πιθανοτατα η τιμη ειναι πολυ χαμηλη και χανετε εσοδα, αρα πρεπει να την αυξησετε. Εαν η πληροτητα ειναι περιπου 95-99% τοτε σημαινει πως μαλλον η τιμη ειναι η ιδανικη. Εαν το διαζωμα δεν γεμιζει τοτε μαλλον ειναι ακριβο το εισητηριο και πρεπει να μειωσετε την τιμη. Εξαιρεση ισως αποτελουν τα θεωρεια πολυτελειας που στοχος ειναι να βρειτε την μεγιστη τιμη που θα σας προσφερει 100% πληροτητα.

Περα απο τις τιμες, η θεαση επηρεαζεται και από τα αποτελεσματα. Οσο καλυτερες είναι οι αξιολογησεις στην ερευνα οπαδων τοσο πιο προθυμοι ειναι οι οπαδοι να ερθουν στο γηπεδo. Παιχνιδια κοντρα σε ανταγωνιστη ή τηλεοπτικα εχουν μεγαλυτερη βαρυτητα. Αν λοιπον στην ερευνα οπαδων εχετε καλες αξιολογησεις ισως μπορειτε να αυξησετε λιγο τις τιμες, αν οι αξιολογησεις δεν είναι καλες τοτε καλυτερα να τις μειωσετε λιγο.

Εαν δεν εχετε ενα καταλληλο γηπεδο οχι μονο δεν θα εχετε τα απαραιτητα εσοδα αλλα θα πρεπει ενω προπονειτε, που τα εξοδα ειναι ηδη αυξημενα, ταυτοχρονα να επενδυετε χρηματα για την επεκταση του γηπεδου. Μαζευονται πολλα δηλαδη και ειναι δυσκολη η οικονομικη διαχειριση της ομαδας σας. Ειναι προτιμοτερο λοιπον να επενδυσετε πρωτα τα χρηματα σας στο γηπεδο και υστερα να ξεκινησετε προπονηση.

Όταν ξεκιναμε ένα τετοιο πλανο προπονησης, στοχος είναι να βρεθουμε τουλαχιστον στη ΙΙ κατηγορια και γιατι όχι στην Α1. Ακομα και οι 15.000 θεσεις ισως είναι λιγες, αν αναλογιστουμε ότι χρειαζονται περιπου 3.000.000$ για να ολοκληρωσουμε την αρενα μας. Είναι πολλα τα χρηματα αυτά και πιθανοτατα θα είναι δυσκολο να τα διαθεσουμε ενώ παραλληλα προσπαθουμε να σκαρφαλωσουμε κατηγοριες.

Last edited by str77 at 03/06/2024 09:08:29

From: str77

This Post:
00
323149.11 in reply to 323149.10
Date: 03/06/2024 08:42:35
Xeftilaikos
A1
Overall Posts Rated:
10751075
Second Team:
Back2Back
Εμπορικα

Τα εμπορικα επηρεαζονται απο πολλους παραγοντες. PR-Manager, σχεδιαση γηπεδου, Ραδιοτηλεοπτικος σταθμος και Μπουτικ ειναι οι παραγοντες που μπορειτε να ελεγξετε ωστε να αυξηθουν τα εμπορικα σας. Παμε να τα δουμε αναλυτικα.

PR-Manager: Ο κλασικος και παλιομοδιτικος τροπος να αυξησετε τα εμπορικα σας εσοδα ειναι ο PR (βοηθαει βεβαια και στη θεαση). Πλεον ομως δεν ειναι και ο καλυτερος τροπος αφου η προσφορα του καποιες φορες ειναι μικροτερη απο το κοστος του. Ομαδες ΙV κατηγοριας δεν χρειαζονται PR με μεγαλη ικανοτητα, ειναι μικρα τα εμπορικα και η θεαση ωστε να γινει αποσβεση του μισθου του. Οποτε πιθανοτατα ενας μετριος ή ανταγωνιστικος να είναι αρκετος.

Στη ΙΙΙ κατηγορια ενας μετριος ειναι παλι αρκετος, ισως ενας φθηνος ανταγωνιστικος να αξιζει αλλα καλυτερη ικανοτητα πιθανοτατα θα ειναι σπαταλη χρηματων. Σε μεγαλυτερες κατηγοριες αλλαζουν τα δεδομενα αλλα γενικοτερα πλεον υπαρχουν καλυτεροι τροποι να αυξησετε τα εμπορικα σας εσοδα απο τον PR-Manager. Πολύ σημαντικη είναι η ειδικοτητα, ενας με «σχεσεις με το κοινο» θα σας δωσει ένα μικρο αγωνιστικο πλεονεκτημα εντος εδρας, ενώ ενας με «γενικη απηχηση» θα δωσει ένα μικρο αγωνιστικο πλεονεκτημα εκτος εδρας. Αναλογα λοιπον τους στοχους και τις αναγκες της ομαδας μας, διαλεγουμε παντα έναν PR-manager με ειδικοτητα.


Σχεδιαση Γηπεδου: Ειναι ο πιο ευκολος και ισως ο καλυτερος τροπος να αυξησετε τα εμπορικα σας εσοδα. Χρειαζεται αρκετος χρονος για να γινει αποσβεση αλλα μακροπροθεσμα ειναι μια σιγουρη και αποδοτικη επενδυση. Εχετε 5 επιλογες, σχεδιαση κοστους 200.000$, 500.000$, 1.000.000$, 2.000.000$ και 4.000.000$. Η αυξηση που μας δινουν στα εμπορικα (φαινεται στις χορηγιες κλειστου) είναι 4.761$, 8.928$, 11.904$, 15.873$ και 23.809$ αντιστοιχα.

Οπως καταλαβαινετε, ειδικα για τις ακριβες σχεδιασεις, για να γινει αποσβεση χρειαζονται αρκετες σεζον. Για τα 4.000.000$ θα χρειαστουν 12 σεζον για να γινει αποσβεση, ενω και για τα 2.000.000$ 9 σεζον. Με το 1.000.000$ θα παρουμε τα χρηματα μας πισω περιπου σε 6 σεζον, με τα 500.000$ σε 4 σεζον και με τα 200.000$ σε 3 σεζον.
Στον πινακα που ακολουθει βλεπετε τις παραπανω πληροφοριες μαζεμενες.

Πινακας 7
(https://prnt.sc/eeNGYg-A_Q9b)

Εννοειται οτι μακροπροθεσμα η καλυτερη επιλογη ειναι η σχεδιαση των 4.000.000$, ποσοι ομως απο εσας εχουν την οικονομικη δυνατοτητα να επενδυσουν αμεσα αυτα τα χρηματα; θεωρουμε πως η καλυτερη επιλογη, για μια νεα ομαδα τουλαχιστον, ειναι η σχεδιαση του 1.000.000$, για τους πολυ φρεσκους ισως να αξιζει η σχεδιαση των 500.000$. Ειναι χρηματα που μπορει ενας συλλογος να τα μαζεψει σχετικα γρηγορα. Οπως ειδαμε η αποσβεση δεν θα καθυστερησει ιδιαιτερα, 6 σεζον για το 1.000.000$, οποτε μετα θα βγαζετε καθαρο κερδος.

Σημαντικη λεπτομερεια. Για καθε σχεδιαση πρεπει να πληρωσετε ολοκληρο το ποσο, ασχετα εαν εχετε ηδη μια χαμηλοτερου κοστους. Για παραδειγμα εαν εχετε επενδυσει σε σχεδιαση 500.000$ και θελετε να φτιαξετε σχεδιαση 2.000.000$, θα πρεπει να πληρωσετε ολοκληρο το ποσο, δηλαδη 2.000.000$, και οχι την διαφορα που ειναι 1.500.000$. Προσοχη λοιπον, εαν θελουμε να επενδυσουμε σε ακριβοτερη σχεδιαση πρεπει να ειμαστε σιγουροι οτι η τωρινη μας σχεδιαση εχει αποσβεσει τα χρηματα της.

Last edited by str77 at 03/06/2024 10:12:00